Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVEČANO OTVARANJE U BUJANOVCU: Počela vojna vežba "Platinasti vuk"

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

SVEČANO OTVARANJE U BUJANOVCU: Počela vojna vežba "Platinasti vuk"

Svečanom ceremonijom otvaranja, danas je u bazi "Jug" počela međunarodna vežba "Platinasti vuk 17", koja će biti realizovana u periodu od 12 do 23. juna.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na vežbi će učestvovati oko 450 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vežbe i poželeo prijatan boravak na bazi "Jug" i poligonu "Borovac" i uspešno izvođenje vežbe u naredne dve nedelje.

"Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima i Spomen sobi Četvrte brigade Kopnene vojske, predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju", rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

U vežbi koja će se izvoditi po temama "Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama - neubojito oružje" i taktička vežba "Operacija očuvanja mira", pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.

Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.