Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVETSKA BANKA: Voda u Srbiji mora da POSKUPI

Foto: Pixabay.com

SVETSKA BANKA: Voda u Srbiji mora da POSKUPI

Ovo poskupljenje značice da će voda u nekim opštinama poskupeti za više od dva puta.

Srbija
Autor: Tanjug, NB

Do kraja godine trebala bi da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine, a ona predviđa poskupljenje vode do cene 1,35 evra po metru kubnom, što bi bila ekonomska cena.

Predviđeno je sa ekonomska cena vode dostigne u period od pet do šest godina nakon usvajanja strategije, što se očekuje krajev ove ili početkom sledeće godine. “To poskupljenje će biti sukcesivno i neće svuda biti isto, već je reč o proseku”, kaže stručnjak za vodoprivrednu Slađana Milojković.

Ona kaže da je situacija u Srbiji u oblasti komunalnih delatnosti, vodosnabdevanja i kanalisanja vrlo šarolika i da su u pojedinim opštinama ili komunalnim preduzećima cene vode za piće za stanovništvo dva do tri puta niže u odnosu na cene koje plaća privreda za istu uslugu.

Predstavnici Svetske banke ističu da je cena vode u Srbiji socijalna, te da se zbog toga ne ulaže dovoljno u vodosnabdevanje i kanalisanje vode, za šta špo njihovom mišljenju treba najmanje izmešu 200 i 300 miliona evra godišnje. Strageija predviđa da do 2034. godine u to bude uloženo 8,5 milijardi evra.