Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVETSKI MEDIJI: Sa Anom Brnabić, Vučić se približava Zapadu

Foto: Tanjug

SVETSKI MEDIJI: Sa Anom Brnabić, Vučić se približava Zapadu

Imenovanjem Ane Brnabić za mandatara nove vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeo je da reafirmiše svoju naprednu i proevropsku orijentaciju i ulepša sliku o svojoj zemlji na Zapadu, ocenjuje pariski list "Figaro".

Srbija
Izvor: РТС

Homoseksualnost, kako se navodi, za mnoge u Srbiji smatra se mentalnom bolešću koja je stigla sa Zapada, piše list i navodi da je utoliko Vučićev postupak snažniji.

List navodi da je Ana Brnabić bez političkih etiketa, da je proevropski orijentisana, pominje njenu seksualnu orijentaciju, te da je hrvatskog porekla.

Takođe iznosi podatke iz njene biografije, da je studirala u SAD i Engleskoj, nakon čega se vratila da radi u Srbiji.

Sa besprekornom profesionalnom karijerom u politku je ušla pre godinu dana kao ministarka za državnu upravu, piše Figaro prenoseći njene reči da želi da bude ocenjena na osnovu rada, a ne seksualne orijentacije.

Njenim imenovanjem Aleksandar Vučić, navodi list, odgovara i na kritike po pitanju tretmana LGBT zajednice u Srbiji.

Takođe, to mu omogućuje da poboljša sliku Srbije na Zapadu i simbolično se distancira od Rusije gde je položaj homoseksualaca nezavidan, piše Figaro.

Predsednik Srbije potvrđuje time svoju naprednu orijentaciju dok njegova zemlja pregovara sa EU o poglavlju koje se tiče osnovnih sloboda i manjinskih prava, navodi francuski list.

Proevropski nastrojena u zemlji gde je većina stanovništa proruski orijentisana, Brnabićeva je odmah po imenovanju objavila da je njena namera da "uvede Srbiju u porodicu savremenih država", zaključuje Figaro.