Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tabaković: Finansijska stabilnost proističe iz političke

Foto: svajcarac.rs

Tabaković: Finansijska stabilnost proističe iz političke

Guvernerka NBS izjavila je da finansijska stabilnost proističe iz političke, i poručila da će NBS uvek reagovati tako da građanima isporuči rezultat.

Srbija
Izvor: Tanjug

Tabaković je rekla da je politička nestabilnost u Velikoj Britaniji dovela do pada funte, kao i cena akcija najboljih britanskih preduzeća, do otkazivanja narudžbina...

"Ukoliko imate u zemlji političku stabilnost imaćete i finansijsku, a onda iz te stabilnosti proističu i dobre ocene. Oni koji pišu izveštaje će konstatovati makroekonomsku stabilnost, i naglašavati političku stabilnost", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, u danu kada su građani Velike Britanije na referendumu izglasali izlazak te države iz Evropske unije, NBS nije reagovala ništa više nego što to uobičajeno čini, niti više nego u januaru kada se dogodio veći izlazak stranih investitora iz Srbije.

Tabakovićeva je kazala da smo u ovoj godini imali veliko povlačenje investicija, koje je bilo u skladu sa očekivanjima Feda da će povećati kamate i da će više zaradite na drugim tržištima, navodeći da je reč o povlačenju većem od milijarde evra.

"Sa 760 miliona amortizovali smo 1,7 milijardi evra. Krajem januara imali smo dan u kojem smo intervenisali prodajom 80 miliona evra. Nadam se da ćemo do kraja godine kupovati devize, kao što je to bio slučaj prošle godine", rekla je Tabaković.

Ona je dodala da poslednje četiri godine NBS, u koordinaciji sa Vladom Srbije, postavlja zdrave osnove za život i rad građana.

"Sve neravnoteže koje su nasleđene, nismo produbljivali, već uravnotažavali, dovodili inflaciju na nizak nivo, intervenisali na deviznom tržistu oprezno i štedljivo. Danas imamo 7,6 milijardi evra neto deviznih rezervi, od čega je 18 tona zlata čija cena i dalje raste", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima Vlada Srbije i NBS ne primenjuju brza i laka rešenja, niti slušaju nagovore i diktate, već otvoreno razgovaraju sa svima, tražeći rešenja za duži rok.

Tabaković:Nisu svi zaduženi u francima socijalni slučajevi

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas, kada je reč o građanima zaduženim u švajcarskim francima, da među njima nisu svi jednaki, niti socijalni slučajevi, i da ne želi da iko preporučuje banci i državi da zavlači ruku u džep svih građana, kako bi se rešili problemi pojedinaca.

Tabaković je na RTS-u precizirala da ima 20.400 kreditnih partija, a 16.569 građana, što znači da je 3.831 građanin zadužen sa dva kredita u švajcarskim francima.

"Žao mi je kada govorimo o tom problemu, ali bojim se da je očekivanje da se problem reši na drugačiji način od onoga koji je ponudila NBS i Vlada Srbije, da se svaki kredit razmatra pojedinačno sa svakim klijentom, dovelo do toga da građani dođu u još nezavidniju situaciju", zaključila je Tabaković.