Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tabaković: Srbija ne treba da strahuje zbog Bregzita

Foto: svajcarac.rs

Tabaković: Srbija ne treba da strahuje zbog Bregzita

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je dnas da Srbija ne treba da strahuje zbog Bregzita.

Srbija
Izvor: NB, Tanjug

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je dnas da Srbija ne treba da strahuje zbog Bregzita.

Kako je rekla, odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju ne može da poremeti stabilnost kursa u Srbiji, jer pored mera kojima raspolaže centralna banka Srbija ima i političku stabilnost.

"Nema razloga za bilo kakav strah od nekih novih mera, jer je NBS i do sada primenjivala mere koje su dovele do relativne stabilnosti kursa iz kojeg porisituču i sve druge, ali moram da kažem da je preduslov za finansijsku stabilnost politička stabilnost u Srbiji", kazala je Tabaković za B92.

Ona poručuje da centralnoj banci džaba bile intervencije i devizne rezerve, kao i sva umešnost na međubanakrskom deviznom tržištu da nema političke stabilnosti u zemlji.

Na pitanje da li u Srbiji postoji politička stabilnost pošto nekoliko meseci nemamo formiranu novu vladu, Tabaković je rekla da kada je strani investitori pitaju o makroekonomskim pokazateljima može samo da se pohvali. Ona je kao dobre pokazatelje navela smanjen fiskalni deficit, uravnotežene bilanse na "nikad bolji nivo i pokrivenost uvoza izvozom i pokrivenost tekućih neravnoteža"...

Guvernerka dodaje da je kada je pitaju šta bi moglo da ugrozi pozitivne trendove kaže da je to nestrpljenje kod građana da brzo dočekaju konkretan rezultat u njihovim licnim životima.

"Mogu građane da obradujem da će sutra kurs dinara prema evru biti niži od 123,51 i iznosiće oko 123,4 dinara za jedan evro. NBS je danas za devizne rezerve kupila još 30 miliona evra. Sada ukupna kupovina iznosi 125 miliona koja ćemo ostaviti za neka lošija vremena", kaže Tabaković.

Komentarišući kredite u švajcarskim francima, Tabaković je rekla da je svesna koliko je opterećujuće imati kredit u "ova teška vremena", ali da je NBS još merama iz 2013. i poboljšanim merama iz 2014. ponudila građanima pomoć.

Ona je podvukla da bi građani konačno trebalo da prihvate da problem svog kredita pojedinačno rešavaju u dogovoru sa bankom.

"Ponuda NBS i vlade je da direktno sa bankama bude rešavan slucaj po slučaj jeste nešto čemu moraju da se okrenu korisnici kredita u francima", rekla je Tabaković.