Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tači: BSK spremne da postanu vojska

Foto: https://twitter.com/hashimthacirks

Tači: BSK spremne da postanu vojska

Prema njegovim rečima, 90 odsto stanovništva Kosova je za NATO i to treba iskoristiti

Srbija
Izvor: RTV, Agencije

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u razgovoru sa američkim admiralom Markom Fergusonom izjavio da je NATO i dalje ključ stabilnosti na Kosovu i u regionu, a Kfor institucija u koju stanovništvo Kosova ima najviše poverenja. Kako je saopšteno posle sastanka, Tači je rekao da Kosovo očekuje da se uspostavi politički dijalog sa NATO-om i da stupi u "ugovorni sporazum sa severnoatlantskim paktom".

"Bezbednosne snage Kosova (BSK) su izvršile potrebne reforme i spremne su da postanu vojska, da postanu multietnička snaga. Oružane snage će biti spremne za program NATO-a 'Partnerstva za mir", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, 90 odsto stanovništva Kosova je za NATO i to treba iskoristiti jer svako kašnjenje u procesima integracija otvara put ekstremnim ideologijama. Tači je dodao da je Kosovo lider u regionu u borbi protiv ekstremizma i radikalizma.

"Kosovo je jedina država u regionu koja je preduzela konkretne korake. Usvojili smo zakonodavstvo koje sankcioniše učestvovanje u ratnim sukobima van Kosova i realizovana je kampanja kako građani da prepoznaju prevare terorističkih organizacija kao što je ISIS. Nijedan Kosovar se nije pridružio terorističkim grupama poslednjih šest meseci", rekao je Tači.

Admiral Ferguson je rekao da će određivanjem institucionalnih prioriteta kao što je vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sve manje biti pretnji na koje treba da odgovori NATO.

"Ovo je dobar znak stabilizacije i normalizacije Kosova. Zadovoljni smo reformom BSK-a", rekao je Ferguson, piše u saopštenju.