Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TAČI I HARADINAJ ZADOVOLJNI Vučićevom posetom Kosovu i Metohiji

Foto: nap.ba

TAČI I HARADINAJ ZADOVOLJNI Vučićevom posetom Kosovu i Metohiji

Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je kao pozitivnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

"Izuzev nekih populističkih izjava, koje su možda u ovakvim posetama neizbežne, poseta predsednika Vučića je prošla bez incidenata", napisao je Hašim Tači na svom Fejsbuk profilu.

Tači je dodao i da je zadovoljan što je Vučić tokom boravka na Kosovu više puta naglasio važnost dijaloga kao jedini način normalizacije i poverenja.

Prema njegovim rečima, Priština će nastaviti da bude posvećena dijalogu o normalizaciji odnosa, sve dok se ne postigne istorijski mirovni sporazum i pomirenje.

"Verujem da ćemo nastaviti dijalog na najvišem političkom nivou, pod pokroviteljstvom EU i snažno podržan od strane SAD", rekao je Tači.

"Priština zainteresovana da se rasvetli ubistvo Ivanovića"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da poruke izrečene prilikom posete Vučića KiM pokazuju da je retorika izmedu Beograda i Prištine postala umerenija.

Haradinaj je u razgovoru za Hrvatsku radio-televiziju rekao da je ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića strašan događaj i tragedija i dodao da je Priština zainteresovana da se rasvetli slučaj i otkrije istina.

"Taj teroristički čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu", poručio je Haradinaj, ocenivši da se radi o izlolovanom slučaju i neprihvatljivom, tragičnom događaju.

Haradinaj tvrdi da je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost uopšte i dodaje da je stav Prištine "da ne treba nastaviti sa postojećim dijalogom nego da treba preći u njegovu završnu fazu" a to je po njemu da "Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova".

Govoreći o Specijalnim sudu za ratne zločine, Haradinaj je rekao da to za Albance nije prvi put jer je, po njemu, u bivšoj Jugoslaviji pola miliona Albanaca bilo u zatvorima.

"Unmik nas je takođe stavljao u zatvore, tribunal za bivšu Jugoslaviju, Euleks i na kraju ovo", dodao je Haradinaj.

Upitan da li se plaši da bi i on mogao da se nađe pred tim sudom, kosovski premijer je odgovorio da ga to ne brine "jer ima iskustva".