Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tači: Nećemo dozvoliti rekonolizaciju Kosova

Foto: Tanjug/ screenshot

Tači: Nećemo dozvoliti rekonolizaciju Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je izbegle Srbe sa Kosova da se vrate poručivši im da su dobrodošli jer oni su, kaže, građani Kosova, a "Kosovo je zemlja za sve, ne samo za jednu etničku grupu".

Srbija
Izvor: Tanjug

Tači je u intervjuu bečkom Preseu rekao da Priština, međutim, neće dozvoliti nikakve nove "kolonizacije Kosova od Srbije", kao što je slučaj sa gradnjom naselja za povratnike Sunčana dolina.

Očekuje, ističe, da će nova vlast nastaviti dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da će se postignuti sporazumi primeniti, pa i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači tvrdi da se kao kosovski predsednik smatra predsednikom svih građana i zato poziva sve one koji su napustili Kosovo da se vrate tamo gde su živeli.

„Međutim ciljano naseljavanje Srba od Beogarda na severu Kosova je za nas rekolonizacija. Ti srpski pokušaji su opasni“, smatra Tači.

On je, vezano za izjave kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na prošlim predsedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koji je kazao da je Kosovo deo Srbije, poručio da je ružan san ako neko pomišlja da je Kosovo deo Srbije, dodajući da je "Kosovo nezavisna i suverena država".

Tači je napomenuo da je Kosovo priznato od više od 100 zemalja sveta i da je deo mnogih međunarodnih organizacija.

„Na dobrom smo putu u NATO i EU, a imamo i konstruktivne odnose sa svim našim susedima, čak i sa Srbijom. Znam da Austrija i većina njenih političara priznaje nezavisnost Kosova“, naglasio je on.

Tači je podsetio da se veliki broj Austrijanaca intenzivno bavi regionom jugoistočne Evrope i da je rukovodstvo te zemlje uvek bila drugima za korak ispred i imala viziju za naš region, jer Austrija odlično poznaje Balkan.

Upitan za džihadiste sa Kosova koji se bore u Siriji i Iraku, Tači je ukazao da nijedna evrospka zemlja nije sto posto imuna protiv ovog fenomena, koji nema veze sa verom, već učešćem u kriminalnoj organizaciji.

„Kosovo je bila jedna od prvih zemalja regiona koja je pokrenula borbu protiv terorizma. Uhapsili smo više od 100 osoba, među njima i popularne imame. Pooštrili smo naše zakone. Proteklih meseci nismo imali nijedan slučaj da je građanin Kosova otputovao da se bori u Siriji i Iraku“, naveo je Tači.

On je kazao da 90 odsto građana Kosova želi članstvo u EU i NATO i da imaju najpozitivniji stav u svetu prema SAD.

„Zbog toga ne možemo imati nikakvu osnovu za fundamentalizam“, smatra Tači.