Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tači: Osnivanje Specijalnog suda nije fer, ALI ĆEMO ISPUNITI OBAVEZU

Foto: srbijadanas.com

Tači: Osnivanje Specijalnog suda nije fer, ALI ĆEMO ISPUNITI OBAVEZU

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je da iako odluka o osnivanju Specijalnog suda nije fer, Priština će ispuniti tu obavezu kako bi sačuvala partnerstvo sa SAD, EU i NATO.

Srbija
Izvor: RTS

"Takvu odluku smo doneli da bismo održali strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO", rekao je Tači, prenela je prištinska Koha ditore.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Tači je rekao da je taj proces u završnoj fazi i da se radi na postizanju konačnog dogovora koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa i pomirenje dve strane.

Prištinski mediji objavili su ranije danas da Strategija o proširenju EU, koja će, kako je najavljeno, sutra biti usvojena u Strazburu, predviđa pravno obavezujući sporazum za Srbiju po okončanju dijaloga, ali ne i priznanje kosovske nezavisnosti.

Inače, do iznenadnog preokreta u stavu po pitanju ukidanja Specijalnog suda trojice kosovskih političkih lidera došlo je nakon snažnog pritiska ambasadora zemalja Kvinte u Prištini, posebno američkog ambasadora Grega Delavija, koji im je zapretio da će, ukoliko budu nastavili da podržavaju inicijativu za ukidanje te pravosudne institucije, trpeti sankcije poput Slobodana Miloševića.

Najpre je od podrške poslaničkoj inicijativi za ukidanje Specijalnog suda odustao predsednik parlamenta Kadri Veselji, zatim premijer Ramuš Haradinaj, a potom i Tači, koji je ranije izjavio da je na odluku o formiranju Specijalnog suda ranije pristao pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice.

Veterani koji su pokrenuli tu inicijativu, međutim, veruju da će ona proći kroz skupštinsku proceduru ili će se, kako su najavili, u suprotom osećati izdanim.