Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tači preti: "PAPA DOLAZI U PRIŠTINU DA PRIZNA KOSOVO"

Foto: Tanjug/ screenshot

Tači preti: "PAPA DOLAZI U PRIŠTINU DA PRIZNA KOSOVO"

U Prištini otvaraju konzulat Vatikana, a predsednik samoproglašene države Kosovo rekao je da očekuje i posetu rimskog pape Franje.

Srbija
Izvor: Agencije

"Vatikan će uskoro da prizna nezavisnost Kosova gde će za par dana otrvoriti i svoj konzulat kako bi ojačao već dobre međudržavne odnose", rekao je Hašim Tači.

Prema njegovim rečima, Priština ima "tradicionalno dobar odnos sa Vatikanom".

"Predsednik Rugova je sarađivao sa Vatikanom, i ja takođe imam dobru saradnju. Stav Pape Jovana Pavla Drugog o ratu na Kosovo ne sme da bude zaboravljen", rekao je Tači i istakao da je "papa Franja veoma dinamično unapredio odnose sa Albanijom i regionom".

Ovo nije prvi put da Tači poziva papa Franju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da poseti Prištinu.

Ipak, stav Vatikana je trenutno jasan, pošto je srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću u septembru prošle godine nakon posete papi Franji rečeno da Rimokatolička crkva neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Poglavar SPC patrijarh Irinej je povodom eventualne papine posete Prištini rekao da mu katolički verski vođa papa nije pominjao da će priznati nezavisnost Kosova i Metohije, kao ni da će posetiti albanske elite u Prištini.