Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tači smatra da je vreme za finalizaciju dogovora Prištine i Beograda

Foto: Tanjug/ screenshot

Tači smatra da je vreme za finalizaciju dogovora Prištine i Beograda

Tači smatra da je potrebno da se stvari odvijaju "brže, efikasnije i dinamičnije".

Srbija
Autor: NB, Tanjug

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači smatra da je došlo vreme za otvaranje novog poglavlja u odnosima Beograda i Prištine, te da je sada pravi momenat da pregovori uđu u fazu finalizacije.

"Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire evroatlanske perspektive došlo vreme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU, uz podršku SAD-a, preduzmu drugi korak, otvore jedno novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da bi taj sporazum doveo do "konačne normalizacije odnosa, boljeg susedstva, i pomirenja između našeg naroda", a koji bi, kako je rekao, "jasno odredio efektivniju saradnju institucija dveju država".

RSE navodi da bi, po Tačiju, "tako nešto podrazumevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbre protiv terorizma i dr."

Tači je ocenio da je Briselski sporazum kreirao "pozitivnu situaciju" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da "ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma".

Tači smatra da je potrebno da se stvari odvijaju "brže, efikasnije i dinamičnije".

Pored toga, Tači je naveo da je veoma važno da se okonča i proces povratka raseljenih lica, kao i proces nestalih.

On je kazao i da kosovska skupština neće sprečiti evroatlansku budućnost zbog političkih interesa i da će ratifikovati demarkaciju sa Crnom Gorom.

Pisanja stranih medija o tome da na Kosovu vlada antiameričko raspoloženje, Tači je ocenio kao preuveličavanje.

Tači tvrdi i da se "Kosovo pokazalo kao najbolji primer u borbi protiv fundamentalizma, ekstremizma i terorizma, što su ocenili i američki zvaničnici".

On navodi da su preduzeli zakonske mere prema više od 140 osoba među kojima su i imami i da su neki do sada već kažnjeni, a tvrdi i da u poslednjih sedam meseci nijedan građanin Kosova nije krenuo na put prema Siriji ili Iraku.