Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TAČI: Specijalni sud za zločine OVK je istorijska nepravda

Foto: nap.ba

TAČI: Specijalni sud za zločine OVK je istorijska nepravda

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da su mu ambasadori zapadnoevropskih zemalja tražili objašnjenje povodom inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i da im je on rekao da "ne može da obuzda volju poslanika".

Srbija
Izvor: RTS

"Vrlo jasno sam rekao da ne mogu da obuzdam volju poslanika. Ako oni misle da je to pravedno, to je njihova odluka, a ne moja", rekao je Hašim Tači u ponedeljak uveče u intervjuu za Klan Kosova.

Dodao je da ne može da utiče na to, pozivajući se na podelu vlasti.

"Ne tražite od mene da se mešam, ni u pravosudni sistem, ni u parlament, niti u izvršnu vlast", rekao je Tači prema navodima objavljenim na portalu Telegrafi.

Tači je dodao da je ambasadorima preneo da će, međutim, "svaka odluka biti ustavna i legalna".

Kosovski predsednik kaže da je "istorijska nepravda" osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili lideri i pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom poslednjih sukoba na KiM, o čemu je, inače, odluku donela kosovska skupština.

Tvrdi da je Priština na to pristala pod pritiskom međunarodne zajednice koja je mnogo toga obećala, ali ništa od toga nije ispunila.

"Stvarno, ono što sam mislio 2015, mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK", rekao je Tači u intervjuu.

Prištinski mediji juče su objavili da će prve optužnice protiv bivših pripadnika tzv. OVK biti podignute već polovinom februara i to protiv Dauta Haradinaja, brata aktuelnog kosovskog premijera, ali i protv Azema Sulje, Tačijevog ujaka.

U petak je u kosovskoj skupštini propao pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Nakon toga, predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji je saopštio da će skupština biti na zimskoj pauzi do 14. januara.

Predsedništvo kosovskog parlamenta u petak iz dva pokušaja nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se doneo zakon o ukidanju Specijalnog suda.

Sednica predsedništva kosovske skupštine trebalo je da se održi na zahtev 43 poslanika, koji su pokrenuli incijativu da se sazove vanredna sednica parlamenta radi ukidanja zakona o Specijalnom sudu.

Oni su to učinili nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.

Prištinski mediji ovu peticiju dovode u vezu sa skorim podizanjem optužnica protiv lidera bivše OVK, uz tvrdnje da se njima, između ostalih, nalaze i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Koha ditore je ranije pisala da iza peticije udruženja ratnih veterana OVK stoje najviši predstavnici prištinskih vlasti – Tači i Haradinaj.

Za usvajanje zakona o ukidanju Specijalnog suda, potrebna je podrška većine od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu.

Ispostavilo se, međutim, da su se neki od 43 poslanika koji su potpisali inicijativu za ukidanje zakona o Specijalnom sudu, posle upozorenja američkih i britanskih diplomata, ogradili od te inicijative, tvrdeći da nisu znali šta potpisuju.

Do sada su se protiv ukidanja Specijalnog suda izjasnili predstavnici opozicionih stranaka Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje, koji u petak uveče nisu hteli da daju kvorum na Predsedništvu parlamenta.

Poslanici Srpske liste su, takođe, protiv inicijative za ukidanje suda.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu osnovan je nakon izveštaja Saveta Evrope u kojem je švajcarski senator Dik Marti govorio o "zločinima pripadnika OVK počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine.

Peticija za njegovo ukidanje pokrenuta je u vreme kada je Specijalni sud za ratne zločine postao funkcionalan u Hagu i spreman da primi prve optužnice.

Specijalni sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima prema kosovskim zakonima, koji se povezuju sa navodima Dika Martija.