Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tadić o odlaganju formiranja vlade

Foto: mc.rs

Tadić o odlaganju formiranja vlade

Nisu do kraja jasni razlozi zašto još nemamo vladu, s obzirom na to da SNS ima jasnu većinu u parlamentu, rekao je za "Danas" Boris Tadić.

Srbija
Izvor: Danas

"Mandatar Aleksandar Vučić odlaže formiranje nove Vlade kako bi tehnička vlada donosila odluke za koje je u redovnim okolnostima potrebno učešće drugih aktera".

To je izjavio predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

"Možemo samo da nagađamo da li su u pitanju Vučićeve dileme oko konačnog sastava koalicije, personalnih rešenja, pred medijima izraženog zahteva Moskve i eventualne reakcije zapadnih zemalja. Moguće je i da Vučić namerno produžava trajanje tehničke vlade, kako bi sam donosio odluke koje bi u redovnim okolnostima zahtevale učešće drugih", rekao je Tadić za dnevni list Danas.

On dodao da od nove Vlade očekuje da nastavi istu politiku koju je, kako je naveo, "Vučić građanima predstavio uz asistenciju korumpiranih medija i analitičara kao neverovatan uspeh, ekonomski veći čak i od nemačkog, dok u realnosti imamo privredni rast niži od Albanije, BiH, Crne Gore..."

Mandatar za sastav nove Vlade nekoliko puta je odložio njeno formiranje, a kako su više puta naveli čelnici Srpske napredne stranke, koja ima dovoljno mandata u Skupštini Srbije da sama formira Vladu (131), to će biti urađeno u zakonskom roku.

Vlada Srbije po zakonu mora da bude formirana najkasnije 90 dana od konstituisanja Skupštine Srbije. Mandati poslanika saziva potvrđeni su 3. juna.

Na pitanje kako komnetariše spekulacije da je Dragan Đilas viđen za novog gradonačelnika Beograda, Tadić navodi da nas to vraća u tu 2014. kada je kao predsednik DS Đilas vikao da je Vučić diktator, a on i ta stranka optuživali njega da je napustio stranku kako bih ušao sa Vučićem u vladu.

- Danas je bar jasno šta je bila istina i ko je zapravo štitio opozicione opcije, a ko bio spreman na saradnju sa ovom vlašću. Ukoliko se pak Đilas bude kandidovao za gradonačelnika, to bi bila najava dugog prijateljstva njega i Vučića - napominje lider SDS.