Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tadić za uniju demokratskih partija

Foto: mc.rs

Tadić za uniju demokratskih partija

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić predlaže uniju demokratskih partija, koju bi činile partije koje su pripadale istom političkom jezgru.

Srbija
Izvor: Tanjug/ Vreme

On je u intervjuu nedeljniku „Vreme“ kazao da je predložio formiranje zajedničke liste za izbore, a potom i stranačke unije od više stranaka koje su pripadale istom političkom jezgru.

„Među njima, mislio sam na DS, na stranku Dušana Petrovića i SDS. U tom trenutku nisam verovao da može i LDP da bude u tom bloku, ali sada ćemo prvo videti šta će biti od razgovora između Aleksandra Vučića i Čedomira Jovanovića“, objasnio je on.

Tadić je dodao da treba najpre pažljivo analizirati koja je Jovanovićeva namera, i da ne bi da sudi na osnovu pisanja medija.

„Ja sada pre svega mislim na stranku Dušana Petrovića, DS i SDS, koje bi mogle biti jezgro političke unije. Takve političke sisteme srećemo u Francuskoj i oni funkcionišu veoma dobro“, kazao je on negirajući stereotipiju kako ponovo srlja u DS, na šta, kako naglašava, nije pomislio nijednog trenutka.

Formiranje unije, kako podvlači, ne predstavlja povratak demokratama i demokratskim snagama.

Takva unija je potrebna je, kako naglašava zbog „destruktivnog dejstva“ koalicije SNS i SPS, ali i pojavljivanja stranaka i pokreta na opozicionoj sceni koje se prikazuju kao alternativa postojećoj opoziciji, a u stvari nose u sebi samo potencijal demagogije i populizma.

„Moje duboko uverenje je da su to stranke koje nemaju dovoljan nivo političke ekspertize, pa čak i neki njihovi članovi i simpatizeri ne umeju da razaznaju šta će se desiti ako bi one došle na vlast. Pogledajte samo katastrofalno hrvatsko iskustvo sa koalicijom Orah, Most, a sada i Živi zid“, dodao je on ističući da tu pre svega misli na „Dosta je bilo“ i alternativne pokrete, koji su globalni fenomen koji nas nije mogao zaobići.

Prema njegovim rečima dešava se da se takvi pokreti pojave, opstanu godinu ili dve i nestanu, te da su to samo jedna fatalna potrošnja vremena.

On je rekao da je jedan od stereotipa, koji mu se pripisuje da bi bio kandidat te unije na predstojećim predsedničkim izborima.

Takođe je naveo da je odbio predlog nekih ljudi i DS da bude predsednički kandidat, dodajući da ne želi da otkriva imena, i da je odbio taj predlog „zato što se kandidatura za predsedničke izbore ne ističe pre republičkih izbora nego kada dođe vreme predsedničkih izbora, te da predsedničke kandidature moraju biti deo šireg konsenzusa.

Kada je reč o njegovoj politici „I EU i Kosovo“ on je kazao da je ostao privržen svojim uverenjima da se ne predaju naši institucionalni resursi na Kosovu, kao što je tada tražila Nemačka.

Isto tako on kaže da, da nije došlo do Bregzita i novog mešanja karata na međunarodnom planu, Kosovo u UN bilo bi otvoreno pitanje.

„Ne znamo kako će izgledati svet sledeće godine, pa ne možemo da predviđamo šta će se desiti. Da je svet imao onaj kontinuitet kao do Bregzita to bi bilo izvesno. Ali Briselskim sporazumom je postalo nevažno hoće li Srbija ili neće priznati Kosovo, jer ono ide svojim putem nezavisnosti“; uveren je Tadić.