Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tadić za uniju sa DS, Pajtić prihvata ali kao reintegraciju

Foto: Tanjug

Tadić za uniju sa DS, Pajtić prihvata ali kao reintegraciju

Tadić i Pajtić za uniju demokratskih stranaka, ali na potpuno drugačije načine.

Srbija
Izvor: N1

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je Srbiji potrebna politička unija demokratskih partija građanske orijentacije čije bi jezgro činile SDS, Demokratska stranka i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića. Bojan Pajtić predlog prihvata ali ga tumači kao reintegraciju, odnosno buduće ujedinjenje. Tadić odgovara da je to Pajtićev utisak.

Tadić je za nedeljnik "Vreme" izjavio da je formiranje takve unije potrebno zbog "destruktivnog dejstva koalicije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije" ali i zbog "pojave stranaka i pokreta na opozicionoj političkoj sceni koje se predstavljaju kao alternativa postojećoj opoziciji, a u stvari nose u sebi samo potencijal demagogije i populizma".

"Moja zamisao je da svaka stranka koja pristupi uniji delegira svoje predstavnike u zajedničko telo. Jednog ili više predstavnika, to je stvar dogovora", objašnjava Boris Tadić za N1.

Tadić je ocenio i da od ishoda razgovora predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića zavisi da li će u predloženoj uniji biti mesta i za LDP.

"Treba prvo pažljivo analizirati koja je Jovanovićeva namera, morao bih sa njim da razgovaram da bih doneo konačan sud. Ne bih da sudim o njegovim namerama prateći medije", naveo je predsednik SDS-a.

Pajtić: Na izborima u stranci će biti reči i o uniji

Bojan Pajtić predlog prihvata ali ga tumači kao reintegraciju, odnosno buduće ujedinjenje.

"Nema potrebe da postoji više demokratskih stranaka na političkoj sceni Srbije. Istovremeno, verujem da je taj proces svakako korak ka konačnoj reintegraciji unutar same Demokratske stranke", rekao je Pajtić

Kaže da je tu ideju već predložio članstvu i da će se, između ostalog, i o tome glasati na stranačkim izborima 24. septembra. Međutim, Boris Tadić predloženu uniju ne tumači tako, njegova ideja je da svako ima svoju stranku.

"Reintegracija Demokratske stranke? Pa dobro, to je utisak Pajtićev. Vidim da u javnosti poslednjih dana mnogi tabloidi zloupotrebljavaju ideju reintegracije Demokratske stranke i misle da bih ja posrljao lično u povratak u Demokratsku stranku. Nije mi ideja povratak u DS nego formiranje političke unije", objašnjava Tadić.

Na pitanje šta je ovakvu saradnju kočilo do sada, Tadić odgovara: Manjkalo je dara za strateško razmišljanje.

Zbog čega sada tog dara ima više, pita Aleksandar Roknić, urednik u Danasu i podseća da je sledeća godina izborna.

"Sledeće, 2017. godine biće izbori za predsednika, opozicija bi morala da nađe zajedničkog kandidata. Ali tu je pitanje da li ovakve demokratske stranke, kakve su sada, mogu da pronađu zajedničkog kandidata? Da li ljudi koji vode te stranke uopšte imaju kredibilitet u biračkom telu?", pita Roknić.

Za sada je izvesno da u uniju neće moći Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog saradnje sa Srpskom naprednom strankom, a od toga zavisi i da li će poziv biti upućen Liberalno-demokratskoj partiji. O ostalima - o tom potom.