Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tahiri: Ništa od statuta ZSO dok traje blokada Srbije

YT Screenshot

Tahiri: Ništa od statuta ZSO dok traje blokada Srbije

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da rad na izradi statuta o Zajednici srpskih opština neće početi sve dok Srbija ne prekine blokadu sporazuma o pozivnom broju i o osamostaljenju elektromreže.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Nismo počeli rad na tome i nećemo početi bez sprovođenja ova dva sporazuma", kazala je Tahiri, dodajući da je s tim upoznat i Brisel.

"Pre samog formiranja Zajednice, Srbija mora i da ukine svoje preostale ilegalne strukture na Kosovu", rekla je Tahiri za Radio slobodna Evropa.

Ona je ponovila svoj stav da je Srbija glavni krivac za to što se neki sporazumi ne sprovode ili se samo delimično sprovode, jer je, kako smatra, blokirala konkretno delovanje potpisanih sporazuma na terenu, ne ispunivši neke od svojih obaveza.

"S obzirom na to da se o ova dva pitanja pregovara pet godina i da do sada imamo samo potpisane sporazume koji nisu sprovedeni na terenu, onda smo jasni u tome da bez međunarodnog pozivnog broja, +383 koji će odobriti Međunarodna telekomunikaciona unija, a na predlog Austrije, i bez funkcionalizacije KOSTT-a kao nezavisnog operatera elektromreže, nećemo preduzeti nijedan korak u vezi sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici, a koji se odnosi na izradu nacrta Statuta", kaže Tahirijeva.