Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tahiri zabrinuta zbog "destrukcije" i "divlje gradnje"

Edita Tahiri/ Foro: crna.gora.me

Tahiri zabrinuta zbog "destrukcije" i "divlje gradnje"

Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri boravi u Briselu gde će od Srbije tražiti uvođenje telefonskog pozivnog broja za Kosovo i uklanjanje barikada sa mosta na reci Ibar.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Ministarka Tahiri najavljuje da će ovom prilikom izraziti svoju zabrinutost zbog destruktivnih akata na severu Kosova, kao i zbog nelegalne gradnje koja uzrokuje porast tenzija na severu", saopšteno je u Prištini, prenosi kosovski Zeri.

Tahiri će tražiti od Srbije uvođenje telefonskog pozivnog broja za Kosovo i uklanjanje barikada sa mosta na reci Ibar.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je juče kosovskog premijera Isu Mustafu da ne izmišlja nove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da od EU očekuje da izvrši pritisak na Prištinu da primeni potpisane sporazume.

Đurić je u Briselu, gde predvodi delegaciju Beograda u okviru nastavka dijaloga sa Prištinom na ekspertskom nivou, rekao da danas i sutra od posrednika očekuje da izvrši finalni pritisak na Prištinu da primeni sporazume koji su potpisani 25. avgusta prošle godine, između ostalih i sporazum o formiranju ZSO.

On je, reagujući na Mustafinu izjavu da formiranje ZSO mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na KiM, pozvao kosovskog premijera da još jednom pročita tekst sporazuma koji je potpisao i prestane da osporava ono što je sam dogovorio u vezi sa uspostavljanjem ZSO.

Đurić poziva kosovskog premijera i da ne izmišlja nove uslove kojih se, kaže, nije setio dok je dogovarao stvaranje novih institucija za jačanje prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

"Odavno smo se u ovom dijalogu uverili da je čuvena "besa" izgubila svaki smisao među albanskim političarima, a vidimo da ni potpis njihovih najviših predstavnika na sporazum pod pokroviteljstvom EU nije dovoljan garant njegove primene", naveo je Đurić.

Kosovski premijer Isa Mustafa ranije je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština mora biti povezano sa ukidanjem paralelnih struktura na Kosovu i Metohiji.

"Dijalog u Briselu će se nastaviti. Asocijaciju opština sa srpskom većinom moramo da povežemo sa ukidanjem "paralelnih struktura" koje su još funkcionalne. Prema tome ja mislim da je to proces koji će se nastaviti", rekao je Mustafa, prenela je kosovska TV.