Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tehnički dijalog Beograda i Prištine od 26. februara, SASTAĆE SE I VUČIĆ I TAČI

Foto: Tanjug

Tehnički dijalog Beograda i Prištine od 26. februara, SASTAĆE SE I VUČIĆ I TAČI

Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika, ali se protiv nas bori Priština i zajedno sa Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu, rekao je predsednik Srbije.

Srbija
Izvor: RTS

Aleksandar Vučić potvrdio je da će 26. februara biti održani tehnički razgovori Beograda i Prištine, a da očekuje da će politički dijalog biti nastavljen krajem ovog ili tokom idućeg meseca.

Aleksandar Vučić izjavio je da je kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod. Kompromis, a ne prepuštanje, istakao je Vučić, posle razgovora sa studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik je rekao da je pozicija Srbije veoma teška.

"Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu", rekao je srpski predsednik.

Objasnio je da oni vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile - da je priznaju.

Naše, dodao je Vučić, nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali, kaže, borićemo se mi još, političkim sredstvima, naravno.

Tehnički dijalog 26. februara, teme na stolu od ZSO do diploma

Predsednik Srbije potvrdio je da će 26. februara biti održani tehnički razgovori Beograda i Prištine, a da očekuje da će politički dijalog biti nastavljen krajem ovog ili tokom idućeg meseca.

"Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Đurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma", rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i Hašim Tači.

"Što se Srbije tiče, mi smo uvek spremni. Ja na ovim izborima ionako samo jednom nedeljno odem na jedan skup, a svih šest dana radim isključivo državni posao. To je moj posao i spreman sam da se odazovem evropskim posredinicima u svakom trenutku", podvukao je Vučić.

"Čekam rezultate istrage"

Ukazao je da dijalog Beograda i Prištine nije nastavljen 16. januara, kako je prvobitno bilo planirano, zbog ubistva Olivera Ivanovića.

U vezi sa tim, Vučić je rekao da čeka da vidi rezultate istrage, da će biti strpljiv i da će onda izaći sa tim šta misli o svim pričama kojih se naslušao i gledao, od svega što se zbivalo u Beogradu i Prištini, do svih čudnih stvari, kao što je, na primer, zašto nemamo satelitske snimke.

"Morao sam da zovem Oliverovu ženu da pitam je l' bila magla tog dana, a ona je rekla da nije", preneo je Vučić.

Poželeo je svu sreću organima u Prištini u pronalaženju ubica, dodajući da istraga i zaključci treba da budu oslonjeni na pravim dokazima, a ne na tome da je neko slikao mobilnim telefonom čaure, kako bi se navodili ljudi na to ko je ubica, a onda ih pustili.

"Onda shvatite da je to služilo za zamajavanje javnosti", naglasio je Vučić.