Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Telegram: Istorijski susret hrvatske predsednice i Vučića

Foto: srbijadanas.com

Telegram: Istorijski susret hrvatske predsednice i Vučića

Hrvatski "Telegram" piše da je susret hrvatske predsednice i Alekndra Vučića bio izuzetno značajan, i da je održan na insistrianje dve zemlje, bez mešanja stranaca.

Srbija
Izvor: Tanjug, Telegram

Veliku, ali neispunjenu želju predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ovog proleća poseti Hrvatsku, ostvario je premijer Aleksandar Vučić, piše hrvatski portal "Telegram".

Kako se navodi u tekstu, i zvaničnom Zagrebu, a posebno zvaničnom Beogradu, bilo je izuzetno važno da se sastanak predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Vučića održi, i njime pošalje snažna politička poruka o istinskoj volji za poboljšanje bilateralnih odnosa.

Koliko je Vučiću taj susret bio važan, najbolje potkrepljuje podatak da je ove nedelje otkazao dva važna, planirana i već dogovorena susreta, sa čelnicima Evropske unije u Briselu i sa visokim zvaničnicima američke administracije u Njujorku.

"Iz izvora bliskih hrvatskoj predsednici može se čuti kako je Vučić otkazivanjem tih poseta zapravo želeo još snažnije naglasiti svoj dolazak u Hrvatsku", piše "Telegram".

Razlog za to je, kako se dodaje, i činjenica da je sastanak dogovaran i pripreman isključivo na inicijativu Zagreba i Beograda, bez ikakvog uticaja, nagovora ili učešća međunarodne zajednice.

Neki raniji susreti bili su gotovo iznuđeni pod međunarodnim pritiskom, jer su se želeli relaksirati odnosi u regionu, za šta su ključni odnosi dve najveće države nastale raspadom Jugoslavije - Srbije i Hrvatske, navodi portal.

Višemesečno dogovaranje susreta Grabar Kitarović i Vučića urodilo je zajedničkom Deklaracijom, koju je, kako "Telegram" piše, oblikovala hrvatska strana, i čiji je draft u Beogradu doživeo tek neznatne, minimalne promere, što je rezultat izvrsnih priprema i vrlo otvorenih razgovora vođenih u dogovaranju susreta.

"Telegram" primećuje da se susret odigrao u "u prilično neobičnim političkim okolnostima", pošto je Vučić, gledano strogo formalno, u Hrvatsku stigao kao tehnički premijer jer Vlada Srbije još nije sastavljena, dok u Hrvatskoj takođe postoji tehnička Vlada, a on se nije susreo sa Tihomirom Oreškovićem, već sa predsednicom.

Nadalje, Vučić je, u sastavu delegacije Srbije, poveo svog (tehničkog) ministra spoljnih poslova, Ivicu Dačića, ali tamo nije bilo njegovog hrvatskog kolege (tehničkog) ministra spoljnih poslova, Mire Kovača. U sastavu zvanične hrvatske delegacije nije bio niko iz Vlade.