Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TENKOVSKI BIATLON: Rusija za sad prva, Srbija se nada polufinalu

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

TENKOVSKI BIATLON: Rusija za sad prva, Srbija se nada polufinalu

Rezultat koji je ekipa Srbije ostvarila nije presudan za dalji tok takmičenja

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Naspram sebe Srbi su imali ekipe Kirgizije i uvek „nezgodne“ Rusije, inače apsolutnog pobednika na svim dosadašnjim takmičenjima Igara, u disciplini „Tenkovski biatlon“.

Danas se takmičila naša prva posada, a u ovoj fazi takmičenja predstoje nam još dve individualne trke, piše Glas Moskve.

Nakon što se zbroje rezultati trka sve tri posade, dobićemo konačan rezultat koji će dati odgovor na pitanje kojih 12 zemalja ide u polufinale.

Druga posada Vojske Srbije takmičiće se u utorak, 1. avgusta, a naši tenkisti se nadaju ulasku u polufinale.

Na „Tenkovskom biatlonu“ učestvuje 57 ekipa iz 19 zemalja. Ekipe Laosa i Ugande učestvuju prvi put. U dosadašnjem delu takmičenja najbolji rezultat postigla je Rusija, druga je Kina.

Trka je održana na vojnom poligonu Alabino u blizini Moskve, a sastojala se od ispita veštine, brzine i preciznosti gađanja.

Staza je dugačka 10,5 kilometara, voze se dva i po kruga, a ekipe treba da za što kraće vreme reše složene zadatke: savladaju manevarsko zemljište tzv. „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu kroz zadimljeni prostor i protivtenkovski rov, pređu betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 cm) i gađaju u mete mitraljezima PKT i NSV.

Dok traju trke, raspoloženje na tribinama se menja — od potpunog muka do burnog navijanja.

Navijačku atmosferu prekida huka motora, bučno struganje gusenica o stazu i eksplozije topovskih projektila.

Vojsku Srbije, osim tenkista, predstavljaju i vojni kuvari, u disciplini „Poljska kuhinja“.

Prema propozicijama, prva faza „Poljske kuhinje“ je takmičenje iz vatrene osposobljenosti.

Naše kuvare sutra očekuje probno gađanje iz automatske puške AK-74 kalibra 5,45 milimetara, koju srpska vojska ne koristi, a kojom će se vojnici služiti u toj fazi takmičenja.

Prvi takmičarski dan za naše kuvare je 1. avgust, a megdan će podeliti sa Rusijom, Belorusijom, Izraelom, Azerbejdžanom i Mongolijom.

Nakon takmičenja na strelištu, kuvari i pekari će se „preseliti“ na svoj teren — u „poljsku kuhinju“, gde ih očekuje takmičenje u pripremanju hrane i pečenju pekarskih proizvoda.

Međunarodne vojne igre trajaće do 12. avgusta, kada će biti održano i finale „Tenkovskog biatlona“.