Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TITO BIO STRAH I TREPET: Kako je Zapad drhtao pred jugoslovenskim komunizmom

Josip Broz Titi: Foto Novosti

TITO BIO STRAH I TREPET: Kako je Zapad drhtao pred jugoslovenskim komunizmom

Dokumenta iz 1976. navodi da su se velike sile plašile vladavine Josipa Broza i opisivale ga kao “opasan model za zapadnu Evropu“

Srbija
Izvor: Kurir

Koliko je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio moćan pokazuju, pored ostalog, američke depeše iz sedamdesetih koje je upravo objavio Vikiliks.

Depeše otkrivaju da je Zapad takoreći drhtao od Tita, a to se posebno vidi u dokumentu poslatom 1976. iz Beograda. Tu se, naime, navodi ocena američkog državnog sekretara da je model vladavine Josipa Broza opasan za čitav Zapad.

U skladu s govorom američkog državnog sekretara šefovima misije u Londonu, dok je Jugoslavija nezavisna od Sovjetskog Saveza, što nama odgovara, Titov komunizam je, s druge strane, opasan model za zapadnu Evropu.

Postoji određena količina romantizma i maštanja da Jugoslavija predstavlja humani komunizam s demokratskim licem - navodi se u američkoj depeši iz sedamdesetih, koju je sada objavio Vikiliks.

Dalje se navodi da su samo u 1974. u Jugoslaviji bila 1.154 politička zatvorenika, što preti da ih na kraju bude više nego u Sovjetskom Savezu. Dodaje se da u javnosti nema dovoljno pažnje za hiljade političkih zatvorenika koji su dospeli na robiju zbog kritičkih izjava o državi i partiji ili zagovaranja veće autonomije za nacionalne manjine.