Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"TORLAK" PONOVO NA NOGAMA: Uskoro stiže investitor

Foto: Torlak

"TORLAK" PONOVO NA NOGAMA: Uskoro stiže investitor

Mnogi su strahovali da bi "Torlak" mogao biti i prodat. U Ministarstvu zdravlja tvrde da će ta institucija, koja ima i nacionalni i strateški značaj, uskoro ponovo čvrsto stajati na nogama.

Srbija
Autor: RTS

U toku su poslednje pripreme pred isporuku još jedne količine tetanusa, jer, zahvaljujući "Torlaku", ima ga u dovoljnim količinama u svim domovima zdravlja.

U drugoj zgradi prave vakcinu protiv gripa, jer je treća, završna, faza kliničkog ispitivanja u toku. Ali beležimo i ovu sliku – mašine stoje, a zaposlenih nema, jer iako je u mnoge pogone tog instituta ulagano mnogo, to ipak nije bilo dovoljno da se oni i koriste.

Proizvode vakcine protiv difterije, tetanusa, protiv pertusisa, BSŽ vakcinu i tako dalje. U "Torlaku" rade analize na raznorazne viruse, antialergijske testove i prave serum protiv zmijskog otrova. Jedina vakcina koju ne proizvode od 2007. godine je ona protiv dečje paralize.

"Posedujemo znanje, tehnologiju i kvalitet, ali nemamo dovoljno novca da bismo se usaglasili sa smernicama dobre proizvođačke prakse koja bi nam omogućila da nadalje nastupimo na svetskom tržištu", ističe Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

Uskoro stiže investitor i novac, navodi ministar zdravlja Zlatobor Lončar.

"Nešto manje od godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti tih 40 miliona evra, a da 'Torlak' ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće, vakcine. Našli smo investitora koji bi uložio 40 miliona evra u to, koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija 'Torlaka' i još jedna dobra stvar je što oni koji ulažu u to, oni imaju svoje tržište", objašnjava Lončar.

Na pitanje ko će biti partner u "Torlaku", Lončar odgovara "onaj ko želi da uloži, a on za sada ne želi da se pominje".