Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tribunal objavio odluku Višeg suda o neizručenju radikala

Članovi Srpske radikalne stranke/ Foto: N1

Tribunal objavio odluku Višeg suda o neizručenju radikala

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lekove i ne može se tražiti odlaganje izvršenja

Srbija
Izvor: Tanjug

Haški tribunal objavio je danas odluku Višeg suda u Beogradu o neizručenju troje funkcionera Srpske radikalne stranke Tribunalu, koja je doneta pošto je tročlano veće Odeljenja za ratne zločine potvrdilo rešenje kojim je utvrđeno da za to nisu ispunjeni uslovi.

Viši sud u Beogradu je 19. maja pravosnažno odlučio da troje funkcionera SRS ne budu izručeni Haškom tribunalu.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lekove i ne može se tražiti odlaganje izvršenja, saopštio je Viši sud 19. maja.

Krivično vanpretresno veće je, naime, potvrdilo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za hapšenje i predaju okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića po nalogu Međunarodnog krivičnog tribunala, a radi vođenja postupka zbog krivičnog dela nepoštovanja međunarodnog suda.

Haški tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za hapšenje i izručenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja koji je u međuvremenu oslobođen optužbi prvostepenom presudom tog Tribunala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.