Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TRILATERALNI SASTANAK BiH, Srbije i Hrvatske danas u Mostaru

Foto: pixabay.com

TRILATERALNI SASTANAK BiH, Srbije i Hrvatske danas u Mostaru

Predsednik Aleksandar Vučić učestvuje na trilateralnom sastanku Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u Mostaru.

Srbija
Izvor: RTS

Na sastanku će učestvovati i predsedavajući BiH Dragan Čović, članovi predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Predviđeno je da trilateralni susret bude održan u podne, a nakon toga predviđen je sastanak predsedavajućeg i članova Predsedništva BiH, kao i predsednika Hrvatske i Srbije sa ministrima spoljnih poslova.

Zatim će se Vučić, Čović i Grabar Kitarović obratiti medijima.

Trilaterala se završava radnim ručkom, koji predsedavajući i članovi Predsedništva BiH priređuju u čast predsednika Srbije i predsednice Hrvatske.

Na sastanaku koji se održava na poziv Dragana Čovića, a čiju inicijativu su odmah podržali i predsednici Srbije i Hrvatske, razmatraće se opšte teme.

Prema zvaničnim najavama ovaj sastanak je usmeren na jačanje dobrih međususedskih odnosa i razmenu mišljenja o unapređivanju dalje ekonomske i političke saradnje.

Zbog opštih najava neki u Mostaru imaju manja očekivanja od sastanka, ali o opštim temama trebalo je da se razgovara i početkom decembra prošle godine na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH pa su dotaknuta brojna važna pitanja – pitanje granice, razgovaralo se o trasama auto-puta koji bi spajao Beograd i Sarajevo, o produženju Koridora 11 na kojem radi Srbija, kao i o liberalizaciji raznih proizvoda.

Može se očekivati da se sve te teme nađu na dnevnom redu i danas, a Čović je potvrdio da će se razgovarati o granicama.

Zvaničnih detalja o tome šta će biti konkretne teme nema.

Ocena većine je da bez obzira šta tačno bude ishod ovih razgovora, važno je što su se ovakvi susreti pretvorili u jednu stalnu praksu.

Predsednik Srbije sastao se sa članovima Predsedništva BiH pre tri meseca posle, a pre samo dvadesetak dana posetio je Zagreb i razgovarao sa hrvatskom predsednicom.

U Mostaru će se sastati i ministri spoljnih poslova tri zemlje.