Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TUŽILAŠTVO SE PROTIVI puštanju Mladića na lečenje

Foto: freshpress.info

TUŽILAŠTVO SE PROTIVI puštanju Mladića na lečenje

Haško tužilaštvo usprotivilo se zahtevu odbrane Ratka Mladića da mu se odobri puštanje na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji, jer smatra da se rizik od njegovog bekstva povećao nakon izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na doživotn

Srbija
Izvor: RTS

U dopisu Mehanizmu (koji je nasledio Haški tribunal) tužilaštvo je zatražilo od žalbenog veća da odbije taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan i nearugmentovan.

Prema stavu tužilaštva, Mladić nije argumentovao da bi se vratio u haški pritvor po okončanju privremenog puštanja na slobodu.

Takođe nije, kako smatra tužilašto, dokazao da postoje ''posebne okolnosti'' u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravdale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude.

Mladić nije konkretno naveo koju terapiju zahteva, niti zašto mu adekvatna medicinska nega nije dostupna u Holandiji, navelo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je podsetilo da ranije i raspravno i žalbeno veće Haškog tribunala nije usvojilo ovaj zahtev Mladićeve odbrane da bude pušten radi lečenja u Ruskoj Federaciji, kao ni u Srbiji.

Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi lečenja, a na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, međutim Tribunal tom zahtevu nije udovoljio.

Haški triunal je Mladića 22. novembra prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana.

U pritvoru Haškog tribunala je od maja 2012, pošto je uhapšen nakon skoro 12 godina skrivanja.

Njegova porodica i advokati neprekidno apeluju da mu se odobri lečenje na slobodi jer u pritvorskoj jedinici u Hagu nema adekvatnu negu.