Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tužilaštvo tribunala najavljuje žalbu na presudu Šešelju

Vojislav Šešelj Foto: NB

Tužilaštvo tribunala najavljuje žalbu na presudu Šešelju

​Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je žalbenom veću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi.

Srbija
Izvor: Tanjug

Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je žalbenom veću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi.

U najavi žalbe, tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog veća da mu najpre odobri žalbu, da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno veće nije donelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo agrumente i dokaze tužilaštva i zato jer je pogrešno cenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

Haški tribunal izrekao je 31. marta oslobađuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužilaštvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.