Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Tužilaštvo u Hagu traži doživotnu za Karadžića

Foto: Youtube

Tužilaštvo u Hagu traži doživotnu za Karadžića

Glavni tužilac traži da Apelaciono veće ispravi greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština i, shodno tome, poveća mu kaznu.

Srbija
Izvor: Tanjug

Nakon najavljene žalbe odbrane Radovana Karadžića na prvostepenu presudu, Tužilaštvo u Hagu zatražilo je da Apelaciono veće bivšem predsedniku Republike Srpske izrekne kaznu doživotnog zatvora.

To prenosi sajt justice-report.com u vlasništvu BIRN BiH, koji podseća da je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, Haški tribunal Karadžića osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Po presudi, ta krivična dela počinjena su u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata u kojim je Karadžić bio protagonista.

Sajt navodi da je glavni tužilac Serž Bramerc u najavi žalbe ocenio da je Prvostepeno veće “pogrešilo u primeni zakona i utvrđivanju činjenica… kada je izreklo kaznu blažu od doživotne, imajući u vidu nalaze o Karadžićevoj krivičnoj odgovornosti”. Osim toga, sudije su, po mišljenju Bramerca, propustile da takvu odluku obrazlože, tim pre što su “nepropisno odmerile otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”.

Navodi se i da će predmet žalbe tužioca biti i odluka Prvostepenog veća da Karadžića oslobodi krivice po prvoj tački optužnice, koja ga tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH. Brammertz je ocenio da je Raspravno veće počinilo grešku kada je utvrdilo da “Karadžić i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu imali genocidnu nameru” prema nesrpskim stanovnicima tih opština.

Glavni tužilac traži da Apelaciono veće ispravi ove greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština i, shodno tome, poveća mu kaznu.

Žalba Tužilaštva, po današnjoj najavi, imaće i četvrtu osnovu, koja se odnosi na pravno tumačenje počinjenih zločina - istrebljenja, ubistva i progona - u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Haški osuđenik Radovan Karadžić podneo je danas Tribunalu u Hagu žalbu na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora i optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju", saopštio je njegov advokat.

Karadžić je "bio izložen političkom suđenju koji je napravljen da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u Bosni", naveo je u saopštenju advokat Piter Robinson, preneo je AFP.

Agencije su prenele da je Karadžić naveo 50 osnova za žalbu koje su, kako tvrdi, dovele do pogrešne presude.

U žalbi se navodi da je tako "prekršena pretpostavka nevinosti, stvoreni su uslovi u kom je fer suđenje bilo nemoguće", navodi AP.

Robinson je naveo da Karadžić nije imao fer suđenje i da su sudije "pretpostavili njegovu krivicu i onda konstruisali presudu da bi opravdali svoju pretpostavku".

"Karadžić, koji je osam godina proveo u zatvoru UN i prošao kroz petogodišnji proces suđenja, ubeđen je da je međunarodna pravda neuspešan projekat", kazao je Robinson.