Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U avgustu novi nemiri na Balkanu?

Ilustracija NB

U avgustu novi nemiri na Balkanu?

Albanski ekstremisti planiraju da izazovu potrese u Makedoniji tokom leta, koji bi se zatim prelili i na južni deo Srbije, javlja "Alo"

Srbija
Izvor: Alo

Balkan se nalazi pred ozbiljnom bezbednosnom pretnjom zbog albanskih ekstremista, koji bi prema saznanjima lista "Alo", iz krugova srpskih obaveštajnih službi prvo napravili haos u Makedoniji, odakle bi se preko juga Srbije prelio na čitav region.

Sve naredne akcije terorista odvijaće se kao deo smišljenog plana o stvaranju velike Albanije, a u sklopu najava bivšeg zamenika šefa CIA Stivena Majera o promenama granica na Balkanu!

Kako saznaje „Alo!“, do eskalacije ekstremizma radikalnih islamista u Makedoniji moglo bi da dođe početkom avgusta, a u periodu špica godišnjih odmora.

- Albanski ekstremisti mogli bi da izazovu nemire većih razmera u Makedoniji, u kojoj je stanje veoma haotično, i koja trenutno od država u regionu najlakše može da se slomi, jer pored svega u njoj vlada i politička kriza, što dokazuje i nemogućnost održavanja izbora.

Poznato je i to da su se teroristi već oprobali u ovoj zemlji, a oružani sukobi u Kumanovu 2015. godine mogli bi da posluže kao oproban model za nove udare. Cilj je da se haos iz Makedonije prospe i po ostalim državama, te je tako i Srbija u problemu - kaže naš dobro obavešteni izvor iz bezbednosnih službi Srbije.

Prema njegovim rečima, srpske službe prate dešavanja u regionu i spremne su da reaguju, a posebno su „pogledi uprti ka jugu Srbije, pre svega Preševu, Medveđi i Bujanovcu“.

Ratne scene na ulicama Kumanova iz 2015., Foto: Tanjug

- Zbog situacije na jugu Srbije, srpski bezbednjaci najviše računa vode o tom delu, kao i duž cele administrativne granice sa Kosovom i Metohijom - kaže izvor.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže za naš list da su dobro trenirani i finansirani albanski ekstremisti, sa dobrom političkom podrškom, realna pretnja za mir i stabilnost na Balkanu, pa i za Srbiju.

- Postoji ideja pravljenja velike Albanije ili kako to Albanci nazivaju prirodne zemlje, a u taj projekat spadaju delovi teritorija Makedonije, Srbije, Kosova i Crne Gore. Logično je da bezbednosne snage ovih zemalja neće stajati mirno i da će odgovarati ili pokušati da spreče teroriste u svojim namerama, te je oružani sukob neizbežan - objašnjava Dragišić za „Alo!“ i dodaje da ga nimalo ne čude izjave bivšeg zamenika CIA za Balkan Stivena Majera o promeni granica na Balkanu.

Stefanović: Službe sve prate!

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da sve službe bezbednosti pomno prate dešavanja izvan Srbije, kao i sve ljude koji se vraćaju s ratišta u drugim zemljama. On dodaje da je identifikovano više lica koja su vrbovala ljude da se pridruže teroristima.