Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U NIŠU POLIGON "ŠTURM": Humanitarni centar u Nišu uskoro najjači na Balkanu

Foto: Sputnik

U NIŠU POLIGON "ŠTURM": Humanitarni centar u Nišu uskoro najjači na Balkanu

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu planira dalji razvoj i nabavka nove opreme što će omogućiti da centar postane jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu.

Srbija
Izvor: Glas Moskve

Ove godine je planirana dostava pet tona sredstava, koja se koriste za otklanjanje posledica vanrednih situacija – agregati, kreveti, jastuci…, a takođe i oprema za formiranje savremene osnove Centra za nastavu i trening – poligon „Šturm“, čija je isporuka planirana za decembar ove godine, saopštio je SRHC.

Nakon montaže i puštanja u rad poligona, Centar će postati jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu, gde će moći da se obučavaju ne samo predstavnici različitih ustanova Srbije već i kolege iz susednih država, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je već značajna količina opreme kupljena u Srbiji u vrednosti od preko 400 hiljada dolara, piše portal Glas Moskve.

– Snažan podsticaj razvoju Centra bilo je rešenje Vlade Srbije o primopredaji zgrade (2017. godine), u kojoj se sada nalazi SRHC, u vlasništvo MUP-a Republike Srbije, što nam daje mogućnost da izvodimo radove, koji se tiču modernizacije prostorija i prelaska u logistički i nastavno-trenažerni centar – navodi se u saopštenju SRHC.

Dodaje se i da sa svoje strane, Moskva, u okviru Sporazuma između Srbije i Rusije nastavlja da obezbeđuje rad Centra i da popunjava njegove rezerve.

U saopštenju SRHC podseća da je 2014. godine formiran kao struktura zahvaljujući isporukama robe iz Rusije – vatrogasno-spasilačkih vozila, robotehnike i rezervi namenjenih za korišćenje tokom otklanjanja posledica vanrednih situacija – požara, poplava i radi obezbeđivanja dejstava personala SRHC-a ili srpskih kolega.

Za protekle tri godine mnogo od pomenutog je predato na operativno korišćenje jedinicama srpske službe za vanredne situacije (Sektoru za vanredne situacije MUP-a RS), lokalnim vlastima za otklanjanje lokalnih kriznih situacija i međunarodnim organizacijama za otklanjanje humanitarnih problema, uključujući imovinu i opremu za formiranje prijemnih punktova za smeštaj migranata u Preševu, Kanjiži i Šidu, navodi se u saopštenju.