Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Prištini juče održana prva gej parada

Foto: Tanjug/ screenshot

U Prištini juče održana prva gej parada

Nekoliko stotina pripadnika homoseksualne i lezbejske zajednice na Kosovu održalo je danas na ulicama Prištine svoju prvu paradu, tražeći prihvatanje i poštovanje svojih prava.

Srbija
Izvor: Tanjug

Kolonu od nekoliko stotina učesnika predvodio je i kosovski predsednik Hašim Tači, javili su lokalni mediji.

Učesnici su pod jakim policijskim obezbeđenjem prošetali centrom Prištine, mašući zastavama u bojama duge na dan kad se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, prenela je agencija AFP.

Na čelu kolone je prošetao veliki broj javnih ličnosti, a pored Tačija tu su bili i britanski i američki ambasadori u Prištini, koji su na taj način želeli da izraze podršku gej, lezbijkama, biseksualnim i transrodnim osobama.

Učesnici parade su nosili transparente na kojima je pisalo "Aut sam, dakle postojim", "Autujte se, pitajte nas kako" i "Zona bez homofobije".

Tri nevladine organizacije, koje su organizovale prvi prajd na Kosovu su pozvali većinski albansko i muslimansko stanovništvo da iskoreni homofobiju i poštuje prava LGBT zajednice.

Tači je, međutim, u izjavi za novinare istakao da "svaki građanin, bez obzira na etničku pripadnost i pol, uživa ista prava".

Paradu, koja je prošla bez incidenata, obezbeđivalo je više stotina policajaca, a taj događaj nije unapred najavljen iz straha od mogućih incidenata.

Kosovski poslanik: Ne trebaju nam LGBT parade

Kosovskom narodu ne trebaju parade LGBT zajednice, poručio je juče poslanik u kosovskoj skupštini Gezim Keljmendi i dodao da je, kako on tvrdi, "naučno dokazano da je homoseksualnost bolest".

Keljmendi je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, na svom nalogu na Fejsbuku napisao da "kosovski narod ima ponos i dostojanstvo, poštuje svoje prijatelje i sve ljude bez obzira na njihove orijentacije", preneo je kosovski Indeks onlajn.

On tvrdi da je "naučno dokazano" da je homoseksualnost bolest koja je, kako je rekao, zahvatila ceo svet i koja je nametnuta različitim društvima kao nešto normalno i demokratsko.

"Ta bolest je jedan od glavnih razloga zašto se cepaju porodice i smanjuje broj stanovnika. Na kraju krajeva, parade organizuju društvo i zajednica koja je ponos nacije, kao što je policija ili vojska", kaže Keljmendi.