Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U realnom sektoru samo jedan kolektivni ugovor

Foto: pixabay.com

U realnom sektoru samo jedan kolektivni ugovor

Bilans zaključenih posebnih kolektivnih ugovora u realnom sektoru u prethodnih godinu i po dana je veoma zabrinjavajući pošto je zaključen samo jedan kolektivni ugovor - za delatnost putne privrede.

Srbija
Izvor: Tanjug

To su danas konstatovali Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije.

S druge strane, u javnom sektoru je zaključen veliki broj posebnih kolektivnih ugovora, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Predstavnici SSSS, UGS Nezavisnost i UPS-a razgovarali su o problemima oko zaključivanja posebnih kolektivnih ugovora u realnom sektoru i pitanjima u vezi sa minimalnom zaradom za 2017.

Ukazano je na nedostatak socijalnog dijaloga i višegodišnju opstrukciju kolektivnog pregovaranja u privrednim granama, kao i uslovljavanje davanja proširenog dejstva na već potpisane granske kolektivne ugovore.

Pojedine grane, poput hemije i nemetala, poljoprivrede i građevinarstva, imaju potpisane granske ugovore, ali ti ugovori nemaju važnost dok ne dobiju prošireno dejstvo.

Ovakvi problemi svedoče o veoma niskom nivou dijaloga socijalnih partnera i kako je upozoreno mogu izazvati erupciju nezadovoljstva među zaposlenima, ali i ukočiti dalji napredak Srbije u procesu priključenja EU.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno da se konačno usaglase preostali kolektivni ugovori između UPS-a i granskih sindikata u realnom sektoru i oni potpišu u što kraćem roku.

Takođe, od Ministarstva za rad se zahteva da se već potpisani kolektivni ugovori objave u Službenom glasniku, kako bi i zvanično bili važeći.

Svi granski sindikati koji imaju potpisane kolektivne ugovore će pokrenuti zahtev za prošireno dejstvo tih ugovora, kako bi oni važili na celoj teritoriji Srbije, a predstavnici oba sindikata će, na sednici Socijalno ekonomskog saveta, od vlade zahtevati takvu odluku.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo kooperativnošću dva socijalna partnera - predstavnika radnika i poslodavaca i time što je izražena obostrana spremnost da problemi budu prevaziđeni.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan početkom septembra, na koji bi bili pozvani i ministri za rad, privredu i finansije, koji bi do tada trebalo da budu izabrani.

Takođe, pregovori oko visine minimalne zarade, koja bi po zakonu trebalo da bude doneta do 15. septembra, počeće već iduće nedelje između predstavnika UPS-a i dva reprezentativna sindikata.

Sindikati očekuju da će UPS podržati stav sindikata da se, pri utvrđivanju visine minimalne cene rada po radnom času za 2017. godinu, ispoštuju odredbe Zakona o radu, odnosno propisani parametri za utvrđivanje visine minimalne cene rada po času, navedeno je u saopštenju.