Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Skupštini NASTAVLJENA RASPRAVA o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije/ Foto: Tanjug

U Skupštini NASTAVLJENA RASPRAVA o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije nastavila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje se odnose na uslove pod kojima državljani članica Evropske unije mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

U nastavku načelne rasprave u Skupštini Srbije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da Srbija mora da poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), "jer bi u suprotnom ličila na banana-državu".

Naveo je da su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu predložene kako bi se popravile stvari koje su loše iz različitih razloga, a koje su utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Popravljamo na taj način što pokušavamo da utvrdimo posebne uslove pod kojima fizička lica, državljani zemalja EU, mogu da steknu pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem. Popravljamo one stvari koje su predvidele liberalizaciju prometa poljoprivrednog zemljišta", rekao je Nedimović.

Istakao je da se Srbija opredelila za put ka EU, da mora da poštuje i ispunjava preuzete obaveze, i naveo da su predložene izmene zakona u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Prethodno je poslanica SRS-a Vjerica Radeta rekla da će od 1. septembra početi rasprodaja najplodnije srpske zemlje strancima, te da predloženi zakon to legalizuje.

Radeta je navela da "ministar izgleda nije pročitao ceo zakon ili ga nije razumeo, kada tvrdi da su zakonska rešenja u skladu sa Ustavom".

Navodi da izlazak iz SSP-a nije zaluđivanje naroda, kako kaže ministar, već interes Srbije jer, tvrdi, "gubimo ogromne količine novca i uvozom voća i povrća iz EU bez carine ugrožavamo srpskog seljaka".

Na njene navode da je, nažalost, po SSP-u Kosovo država, Nedimović kaže da ćemo se boriti za KiM ako postoji i promil šanse da ostane u sastavu Srbije.

"I kada neko bude mislio da nema šanse, mi ćemo se i dalje boriti jer je to naša obaveza", istakao je ministar poljoprivrede.

Raspravi prisustvuje 89 od 250 poslanika.

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da građani EU koji budu hteli da kupe zemljište deset godina moraju da budu nastanjeni u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi, da ga najmanje tri godine obrađuju, da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za obradu zemlje.

Rok od deset godina počinje da teče od usvajanja izmena i dopuna tog zakona.

Građanima EU biće dozvoljeno da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta.