Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Srbiju stigli testovi za Zika virus

Foto: pixabay.com

U Srbiju stigli testovi za Zika virus

U Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut" stigli su testovi za Zika virus, koji se prenosi ujedom komarca.

Srbija
Izvor: Tanjug

Direktor Batuta Dragan Ilić kaže da u Srbiji nije bilo registrovanih slučajeva, ali da predstoje Olimpijske igre u Brazilu gde ima zaraženih komaraca.

"Stiglo je 400 testova. Neće biti masovnog testiranja građana, ali će biti ciljanog testiranja u Batutu", naglasio je Ilić gostujući na RTS.

On kaže da su ozbiljne pripreme rađene sa Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da osobe koje su boravile u području gde ima Zika virusa treba da obrate pažnju na prve simptome koji se javljaju tri do sedam dana nakon uboda komarca- crvenilo, otoko, bolovi u očima.

Ilić kaže da se virus zadržava u spermi muškarca i do šest meseci nakon zaraze, tako da seksualni odnosi moraju biti zaštićeni i mora se obratiti posebna pažnja kod onih koji planiraju porodicu, jer virus ostavlja teške posledice na plod.

Sportistima koji učestvuju na Olimpijadi, kako kaže, daju se osnovne informacije kako da se ponašaju, a oni koji idu u područje gde ima i žute groznice, preporučuje se da se vakcinišu.