Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA NA KiM, Srpska lista neformalno počela kampanju

Foto: http://infoera.rs

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA NA KiM, Srpska lista neformalno počela kampanju

Mesec dana pre lokalnih izbora, kampanju na Kosmetu su počele jedino vodeće albanske stranke. Na izborima 22. oktobra učestvovaće 91 politički subjekt.

Srbija
Izvor: RTS

Na Kosovu i Metohiji ima 38 opština, od kojih Srbi kontrolišu 10. Za odbornike i predsednike tih opština prijavljeno je desetak srpskih stranaka i građanskih inicijativa. Jedino je, međutim, Srpska lista dobila podršku vlade i predsednika Srbije.

Kampanja srpskih stranaka očekuje se narednih dana.

Sinoć je u Gračanici održana akademija povodom dana opštine, i na njoj je neformalno krenula kampanja Srpske liste u ovom delu Kosova i Metohije.

Srđan Popović, kandidat Srpske liste za predsednika opštine Gračanica, očekuje da u svih deset opština pobede kandidati te liste.

"Primarni cilj Srpske liste je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), a kvalitet organizacije ZSO zavisiće od toga ko su kandidati, odnosno predstavnici opština. U Gračanici imamo mnogo gorućih problema – ekonomski razvoj, mladi nemaju dovoljno radnih mesta – na tome ćemo morati da poradimo, zatim prodaja imanja na čemu ćemo morati da se fokusiramo u narednom periodu", rekao je Popović.

Albanske stranke svojim biračima obećavaju promene, nove početke. Najveća borba među albanskim strankama vodiće se za vlast u većim gradovima – Prištini, Prizrenu i južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vodeće albanske stranke na izbore idu odvojeno, nezavisno od koalicija i dogovora koje imaju na centralnom nivou vlasti.

Međunarodni predstavnici su pozvali sve političke partije i njihove kandidate da se založe za fer, slobodnu i mirnu kampanju, uz zaštitu prava glasača da biraju onog za koga smatraju da će najbolje predstavljati njihove interese.