Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Udovički: Nema tehničkih prepreka, bez papira na šaltere

Foto: Tanjug/ screenshot

Udovički: Nema tehničkih prepreka, bez papira na šaltere

Ne postoje tehničke prepreke da gradske i opštinske uprave od danas počnu da razmenjuju podatke iz službenih evidencija, već je sve "u glavama" zaposlenih, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Srbija
Izvor: Tanjug

Udovički je podsetila da je Zakonom o opštem upravnom postupku propisano da državni organi međusobno razmenjuju podatke iz službenih baza podataka, čime će celokupan proces izdavanja različitih dokumenata postati jeftiniji.

To u praksi znači da građani vise neće morati na šalterima da prilažu izvode iz matične knjige rođenih, venčanih i uverenje o državljanstvu, jer će službenici imati obavezu da bez naknade razmenjuju te podatke.

"Lokalne samouprave su savesne i rade na tome. Rokovi su bili kratki, ali shvatili smo da neke opštine to već rade. Tehnički ne postoje prepreke, ali svako mora da shvati kako treba da promeni način rada", rekla je Udovički.

Ona je poručila da još neko vreme treba imati strpljenja, ali da je najvažnije to što postoji svest o tome da nešto ozbiljno mora da se menja.

"Za početak, očekujemo da je lična karta dovoljna za izdavanje različitih dokumenata. Dakle, više ne bi trebalo da se traže izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i potvrda o prebivalištu", ponovila je ministarka.

Kao primer navela je dobijanje jednokratne novčane pomoći.

Ukoliko neki građanin ili porodica ne mogu sami da prevaziđu socijalne problem i zato im je potrebna jednokratna novčana pomoć, nju mogu da dobiju tako što će zaposleni u upravi pribaviti podatak u vezi sa njihovim imovnim stanjem, podatak iz matične rođenih o tome da su članovi domaćinstva nezaposleni i sve druge neophodne podatke…

Kako je objasnila, pojeftinjenje procesa će potrajati malo duže, jer su se neke institucije do sada potpuno finansirale od izdavanja uverenja, pa se sada moraju pronaći neka nova rešenja.

"Ono što je važno jeste da će celokupan proces da postane jefitniji, pa će samim tim i građane manje koštati", rekla je Udovički.