Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UHAPŠEN ALJBIN KURTI ispred kosovske skupštine

Foto: sputniknews

UHAPŠEN ALJBIN KURTI ispred kosovske skupštine

Poslanik pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Aljbin Kurti uhapšen je jutros ispred zgrade skupštine, javlja RTK 2. Kako se navodi, osim njega, uhapšene su i dve poslanice tog pokreta Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi.

Srbija
Izvor: RTS

AP navodi da je policija upotrebila suzavac da rastera pristalice opozicije koje su pokušale da zaustave policijski kombi u kojem je bio Kurti.

Kosovska policija saopštila je u sredu da traga za poslanikom Kurtijem na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao Osnovni sud u Prištini, preneo je portal Kalikso.

Taj portal je objavio da su policajci viđeni ispred Kurtijevog stana u Prištini gde ga navodno nisu pronašli, navedeno je u pres-klipingu Unmika.

Policija je takođe pretražila kancelarije Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu.

Navedeno je da je četvoro poslanika Samoopredeljenja trebalo da se pojavi pred Osnovnim sudom u Prištini u sredu zbog bacanja suzavca u parlamentu u prethodnom sazivu kosovske skupštine.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri kritikovao je hapšenje tri poslanika tog pokreta, ocenivši ga kao "brutalno" i naloženo "na osnovu političkih naloga".

Imeri je istakao da hapšenje ovih poslanika predstavlja nastavak sveopšteg progona Samoopredeljenja u poslednje vreme, prenosi AP.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da mu je žao zbog hapšenja poslanika opozicionog poketa Samoopredeljenje, javio je prištinski portal Indeksonlajn.

Poslanici Samoopredeljenja su ometali rad parlamenta u prošlom sazivu protiveći se ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, potpisanog u Briselu.

Ratifikaciji tog sporazuma se tada protivila i Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider aktuelni premijer Haradinaj, a koja je u to vreme bila u opoziciji.

Danas Haradinaj, međutim, kaže da je trebalo da se optuženi pojave pred sudom jer nisu učinili ništa zbog čega bi trebalo da se skrivaju. Svi smo, kako je naveo, tada bili opozicija.

"Istina je da se protivimo sporazumima koji i dalje predstavljaju pretnju za Kosovo. Mislimo da je to bila pobuna koja je donosila dobro, a takav stav je imala i Alijansa", rekao je Haradinaj i dodao da je "to politička, a ne pravna kontroverza".