Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UHAPŠEN ŠPIJUN iz UKP koji je odavao državne tajne stranim službama

Foto: crna.gora.me

UHAPŠEN ŠPIJUN iz UKP koji je odavao državne tajne stranim službama

Uhapšen je pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije (UKP) V. P. jer je duže vreme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne zemlje kojima je odavao poverljive službene podatke.​

Srbija
Izvor: mediji

On je u klopku domaćih bezbednjaka upao u jednom zemunskom parku sa dokumentima koje je trebalo da preda operativcima američke ambasade. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije mogao da otkrije identitet čoveka koji je odavao državne tajne, napominjući da odavanje informacija nije trajalo samo nekoliko meseci.

"Ta osoba je u rukama naših istražnih organa i dalje postupanje zavisi od tužioca. Ovakvi operativni postupci zahtevaju posebne metode, jer nije reč o naivnim ljudima i operacijama. To ne može da se preseče za jedan ili dva dana. Akcija može da se izvede tek kada imate dovoljno konkretnih dokaza", kazao je ministar.

Prema saznanjima "Blica", uhvaćeni špijun je priveden i saslušan početkom oktobra. Međutim, on je nastavio da radi u MUP-u i da redovno dolazi na posao. Izvor ovog lista navodi da uhapšeni nije radio za novac, nego je odavanjem informacija pokušao da se dodvori Amerikancima.

"Želeo je da povrati radno mesto u UKP, odnosno višu poziciju jer je pre nekoliko meseci premešten u stanicu poznatu kao 29, gde radi u analitici", piše Blic.

Ovaj list navodi da se policijski funkcioner sumnjiči da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim rokadama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

Kako je naveo premijer Aleksandar Vučić strani obaveštajci su na USB flešu dobijali podatke o tome koga srpska policija po zakonu prati, prisluškuje, kao i koje kriminalce goni.