Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UHAPŠENO 27 OSOBA u Srbiji i Španiji zbog proizvodnje i trgovine drogom

UHAPŠENO 27 OSOBA u Srbiji i Španiji zbog proizvodnje i trgovine drogom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i više evropskih policija u Španiji i Srbiji uhapšeno 27 osoba, osumnjičenih da su se bavili proizvodnjom i trgovinom narkoticima.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

"Upravo je završena policijska akcija koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovodilo zajedno sa španskom, francuskom, italijanskom i nemačkom policijom. U ovoj akciji, koja je trajala prethodnih nekoliko meseci, uhapšeno je više osoba i zaplenjeno oko 330 kilograma narkotika, pre svega na teritoriji Španije", precizirao je Stefanović.

Na teritoriji Španije je 28. februara uhapšeno 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je juče u Srbiji uhapsila N. M. (39) i njemu je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prilikom poslednjeg hapšenja u Španiji zaplenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila, jedan motor i dva vatrena oružja kalibra 38 "specijal" i devet milimetara "parabelum".

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je u periodu od jula 2017. do februara 2018. godine u Španiji organizovala neovlašćenu proizvodnju marihuane tipa skank.

Sumnja se da je grupu u Španiji organizovao srpski državljanin S. T. (52).

On je, kako se sumnja, sa ostalim članovima grupe instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane u iznajmljenim vilama u Barseloni, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Osumnjičeni su pored Španije delovali i u još pet drugih zemalja članica EU - Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji i Sloveniji, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tokom operativnog rada koji je vodila srpska policija učestvovali su i pripadnici policija Francuske, Italije i Nemačke, koji su tokom 2017. i 2018. godine u više akcija uhapsili sedam osoba - pet državljana Srbije i dva državljanina Rumunije.

Kod njih je pronađeno ukupno 254 kilograma marihuane.

Od ove organizovane kriminalne grupe tokom dosadašnjeg rada ukupno je oduzeto 330 kilograma opojne droge marihuane, uhapšene su 34 osobe, a za jednom se intenzivno traga.

Akcija je izvedena u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a Srbije i španske policije, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je na osnovu podataka Tužilaštva španskim kolegama omogućeno da sprovedu istragu koja je trajala osam meseci.

Ministar Stefanović je rekao da srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, detaljno sagledavajući sve ostale kriminalne grupe koje mogu biti povezane sa ovim osobama.

"Ovo je bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu i želimo da budemo jedna od vodećih policijskih snaga Evrope, koja ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narko-trafikinga. Za nas je važno da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece", zaključio je Stefanović.