Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Uhapsićemo Tačija ako dođe u Srbiju"

Foto: Tanjug/ screenshot

"Uhapsićemo Tačija ako dođe u Srbiju"

Tači je prošle godine bio najavljen kao gost na jednom skupu u Beogradu, ali su naši zvaničnici rekli da bi ga priveli u slučaju dolaska

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Kada bi Hašim Tači došao u Beograd, sigurno bi bio uhapšen, jer je sud u Beogradu izdao naredbu za raspisivanje poternice za njim. To je za “Večernje novosti“ rekao Milan Petrović, vršilac funkcije tužioca za ratne zločine.

Iako je ovu poternicu Ministarstvo pravde dostavilo i Interpolu, ova međunarodna organizacija, objašnjava Petrović, prema rezoluciji svoje generalne skupštine može u određenim okolnostima da obustavi nalog za hapšenje.

Ovde se to i dogodilo, jer je Kosovo, koje mnoge članice Interpola priznaju kao državu, izrazilo protest zbog svog državljanina.

- U Tačijevom slučaju nije došlo do crvene poternice, po kojoj bi morao da bude uhapšen u bilo kojoj zemlji na kugli zemaljskoj, pa bez nje svaka država postupa prema sopstvenom nahođenju. To, dakle, znači da bi on i u nekoj drugoj državi, osim naše, mogao biti priveden - ističe Petrović.

On navodi primer Velike Britanije, koja uvažava samo poternice koje se tiču međunarodnih oružanih sukoba (a ne unutrašnjih) i teških povreda međunarodnog prava.

Inače, Tačijev slučaj je kod nas u fazi istrage, a on se tereti za teže povrede Ženevske konvencije. On je 1997. bio osuđen, u odsustvu, pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora zbog krivičnog dela terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. bila raspisana poternica i zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Prošlog proleća Tači je bio najavljen kao učesnik jednog skupa posvećenog evropskim integracijama koji je trebalo da se održi u Beogradu, ali su tada naši zvaničnici poručili da bi ga ovde sačekale "lisice". Ministar policije Nebojša Stefanović tada je izjavio da bi MUP postupio po zakonu i priveo Tačija pravdi.

Lider terorističke OVK je 2003. godine bio uhapšen u Budimpešti, ali je posle nekoliko časova pušten na slobodu. Priveden je po nalogu jugoslovenskih vlasti iz 1997. Beograd je tada dobio informaciju da je za njegovo oslobađanje intervenisao šef Unmika Mihael Štajner.