Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UKIDA SE povrat PDV-a za bebe, POVEĆAVA roditeljski dodatak

Foto: bebac.com

UKIDA SE povrat PDV-a za bebe, POVEĆAVA roditeljski dodatak

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Ovo je, kako pišu "Večernje novosti", samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

Pomešane mere

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

- Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku - objašnjava Soćanin za "Novosti".

- Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunajvaju uslove da ostvare pravo na povraćaj.

Roditeljski dodatak

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.