Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Uručena protestna nota Hrvatskoj zbog poništavanja presude Stepincu

Foto: wikimedia.org

Uručena protestna nota Hrvatskoj zbog poništavanja presude Stepincu

Srbija je uručila protestnu notu ambasadoru Hrvatske, kao što je danas najavljeno.

Srbija
Izvor: Tanjug, NB

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću, a u noti se najoštrije protestuje zato što je poništena presuda kojom je osuđen Alojzije Stepinac. MSP poništavanje presude smatra smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija.

Tekst note:

"Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)', kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i saopštenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra 'Simon Vizental' iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao sramnom, daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su 'sveštenici' i 'časne sestre' bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da 'nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu', stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje („ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“ i sl.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije.

O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmišu ustaški pozdrav 'Za dom spremni'.

Republika Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Republikom Hrvatskom treba da se razvijaju na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente.

Republika Srbija se protivi i uvek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobeđeni 9. maja 1945. godine", kaže se u protestnoj noti koju je Srbija uputila Hrvatskoj.