Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
USKORO BOLJŠOJ FESTIVAL na Mokroj gori

Foto: Tanjug

USKORO BOLJŠOJ FESTIVAL na Mokroj gori

Festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ održaće se od 13. do 15. jula u nacionalnom parku „Mokra Gora“.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

U takmičarskom delu ovogodišnjeg festivala učestvovaće više od 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. U okviru kulturnog dela programa, na festivalu će i ove godine nastupiti zvezde savremene muzičke scene – violinista Roman Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinstkinja Tatjana Samuil, prenosi Glas Moskve.

Drugog festivalskog dana publika će moći da uživa u svetskoj premijeri nastupa klavirskog kvinteta Romana Simovića, posebno oformljenog povodom petog, jubilarnog Boljšoj festivala. Takođe, u programu ovogodišnjeg festivala je i koncert simfonijskog orkestra „Boljšoj“, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

„Ovaj festival je postao ozbiljna kulturna tačka na mapi Srbije. Pađen je i nastavlja da radi i da živi zajedno sa svojom ruskom braćom. Jedan festival kao što je Boljšoj u vremenu u kojem živimo, predstavlja pravu vrednost.“ – izjavio je osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica na konferenciji za medije.

„Boljšoj“ je namenjen promociji mladih talenata iz Srbije i Republike Srpske, a od 2015. godine i iz Rusije, tačnije iz ruskih gradova koje „Gasprom njeft“ podržava u okviru svog programa „Rodni gradovi“.

Tako se na jednoj prelepoj srpskoj planini druže, sviraju i uče talentovani muzičari iz bratskih i bliskih zemalja, što je i cilj manifestacije – podrška mladima i jačanje srpsko-ruskih kulturnih veza.