Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Uskrs u Pomoravlju: Crena jaja kraj moštiju cara Lazara

Uskršnja jaja se farbaju na Veliki Petak Foto: pixabay.com

Uskrs u Pomoravlju: Crena jaja kraj moštiju cara Lazara

​Obeležavanje Vaskrsa pravoslavni vernici Pomoravlja, Resave i Levča, počeli su jutros okupljanjima u portama crkava, manastira i manastirskim hramovima, u kojima su mesni sveštenici služili vaskršnju liturgiju, uz crkvene horove i čitali poslani

Srbija
Izvor: Tanjug

Obeležavanje Vaskrsa pravoslavni vernici Pomoravlja, Resave i Levča, počeli su jutros okupljanjima u portama crkava, manastira i manastirskim hramovima, u kojima su mesni sveštenici služili vaskršnju liturgiju, uz crkvene horove i čitali poslanicu patrijarha srpskog Irineja.

Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini služena je u ponoć, posle ceremonije dočeka Blagodatnog ognja.

Posebno svečano bilo je u crkvama srednjovekovnih manastira Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Miljkova i drgih manastira ovog dela Srbije, u kojima, se po tradiciji, okupio veliki broj vernika.

Vernici su u hramovima, kraj ikone Hrista ostavljali oslikana jaja - simbol zaštite ljudi, i novčanice, neki flaše vina i zejtina, peškire, u Ravanici crvena jaja pored moštiju kneza Lazara, a u Manasiji pored groba despota Stefana Lazarevića, zadužbinara i ktitora ovih rednjovekovnih manastirskih zdanja.

Popodne, u 17 sati, vladika šumadijski Jovan će u Sabornoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini služiti večernju molitvu, a posle će u crkvenoj porti, po tradiciji, proglasiti najlepše oslikano Vaskršnje jaje, koje su oslikavala deca osnovnih škola ovog grada pod nadzorom i u organizaciji veroučitelja.

U selu Ribaru, na levoj obali Velike Morave, oko šet kilometara od Jagodine, u porti mesne crkve organizovano je takmičenje u tucanju uskršnjih jaja "Tucijada".

Noćas, pred početak Vaskršnje jutarnje liturgije, u ovom hramu sveštenstvo i nekoliko stotinma vernika Jagodine i Pomoravlja, dočekali su Blagodatni oganj iz Jerusalima.