Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Uslovljanje EU može da traje godinama"

migrantreport.org

"Uslovljanje EU može da traje godinama"

Zahtevi hrvatske za otavaranje poglavlja u pregovorima sa EU samo su početak uslovljavanja.

Srbija
Izvor: Sputnjik

“Sputnjik” prenosi izjavu profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodana Samardžića koji kaže da uslovljavanje može trajati godinama, pa čak i decenijama. Kako kaže, od Srbije će se tražiti da prizna Kosovo. On kaže da će uz taj zahtev unija dodati i hiljadu drugih.

„Proces je takav da svaka od 28 država u svakom od 35 poglavlja može da postavi neki zahtev, to je oko 1.200 mogućih zahteva. Neke će ih postaviti više, kao Hrvatska, a neke nijedan. To je takav put, takav proces, samo avanturista može da se uputi na takav put, jer to je nemoguće ispuniti. A stvar je tako i podešena da ne možete da ispunite sve zahteve, jer nije cilj da uđete, jer zapravo EU neće da se širi, prosto vas drže na kratkom lancu, blizu, a da ne možete da uđete sasvim“, kaže Samardžić.

Samardžić očekuje da će susedne zemlje imati zahteva u pogledu njihovih manjina u Srbiji, ali da će Hrvati tek insistirati na novog granici na Dunavu. Kako kaže, postoje i ekskluzivni zahtevi Nemačke za priključenje.

“Recimo za pronalazak vinovnika paljenja njihove ambasade. Biće i puno zahteva vezanih za zaštitu manjinskih prava, pre svega zaštitu seksualnih manjina i za njihova ekskluzivna prava iz Holandije, Belgije, zemalja zapadne Evrope. Možete da zamislite taj krug, a sve će tražiti, sem ovih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, da se ono prizna, da se potpiše taj pravno obavezujući sporazum koji zapravo i stoji u pregovaračkom okviru kao uslov“, objašnjava Samardžić.