Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Uvaljuju polovne gume sa LAŽNIM ŠARAMA

Ilustracija

Uvaljuju polovne gume sa LAŽNIM ŠARAMA

Polovne gume su mačka u džaku, tvrde stručnjaci.

Srbija
Izvor: Informer

Bliži se 1. novembar, kada po zakonu svi vozači na svojim vozilima moraju imati zimske gume. Mnogi od njih se odlučuju da kupe polovne pneumatike, što je jednako ruskom ruletu, tvrde stručnjaci.

Prodavci polovnih guma služe se raznim trikovima i prevarama kako bi guma izgledala što bolje, a zapravo je neupotrebljiva i istrošena, a pe svega rizična za vožnju.

Na internetu se pojavio video-snimak koji je raskrinkao još jednu prevaru kako od istrošene nastaje "nova" guma sa dubokim šarama. Ovaj "majstor" je izrezao trake gume u šarama i napravio dublje useke stvorivši iluziju ispravne gume, koju je na ovaj način samo dodatno oslabio i načinio podložnijom pucanju.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović slikovito je objasnio ovaj problem.

"Ukratko rečeno, polovne gume - mačka u džaku. Ljudi često kao jedini kriterijum pri kupovini polovnih guma uzimaju dubinu šare. Odu na Bubanj potok ili kod nekog prodavca, vide šaru, i kažu: "U' što je dobra." Namontiraju ih na auto, izađu na auto-put i već pri brzini od 90 kilometara na sat počinje nešto da lupa jer su gume deformisane. Jer niko ne zna odakle su te gume skinute. Možda su skinute sa havarisanog vozila ili su pretrpele naglo kočenje. Možda su stajale na nekom automobilu 10 i više godina, pa im je prošao rok trajanja. Postoji mogućnost i da su zimske gume vožene preko leta, pa su im promenjena svojstva materijala, pa će u tom slučaju da šlajfuju na snegu", objašnjava Okanović.