Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Uvećan broj povratnika sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji

Foto: https://twitter.com/terror_monitor

Uvećan broj povratnika sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji

Prema rezultatima nedavnih (usaglašenih) analiza dela regionalnih bezbednosnih službi, broj povratnika sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji, na Balkan, u poslednjih 18 meseci, znatno se uvećao.

Srbija
Izvor: Pobjeda

Povratnici se, kako se navodi, plaše rigorozne kaznene politike.

Zaključno sa 20. junom vratilo se blizu 200 takozvanih džihadista, a među njima i 28 žena. Najviše na Kosovo, u Bosnu i Makedoniju, dok se najveći deo od dvadesetak povratnika, državljana Srbije i trojica Crne Gore, odlučio da „zaobiđe“ matične države, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ovaj podgorički dnevnik navodi da je jedan od ključnih razloga navodno rigoroznija kaznena politika, sa malim izgledima prihvatanja insajderskih usluga povratnika.

Crnogorski i srpski državljani pokušavaju, stoga, da na razne načine, na što je moguće duži period, odgode suočavanje sa ovlašćenim predstavnicima nadležnih službi i organa, računajući da bi im protok vremena mogao biti od koristi.

Uzdaju se u činjenicu da vremenom tragovi njihovih „misija“ blede, a dokazni materijal postepeno gubi na težini, pa čak i na verodostojnosti.

Prema pouzdanim izvorima Pobjede, takozvanim izbegličkim koridorima, u nepreglednim kolonama, sa dorađenim dokumentima, utočišta su našli u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, ali i u Makedoniji, Bosni i na Kosovu.