Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
UVREDLJIVI GRAFITI za Srbe povratnike u kosmetskom selu Ljubožda

Foto: RTS

UVREDLJIVI GRAFITI za Srbe povratnike u kosmetskom selu Ljubožda

U Ljuboždi kod Istoka, gde se nedavno vratilo 13 srpskih porodica, sinoć su nedaleko od kuće u kojoj žive Srbi ispisani grafiti uvredljive sadržine upućeni upravo Srbima.

Srbija
Izvor: RTS

Kosovski ministar Dalibor Jevtić je odmah nakon saznanja o ispisivanju grafita izrazio duboku zabrinutost i tražio od nadležnih institucija bolju zaštitu Srba u Ljuboždi, kako bi nesmetano mogli da žive u mestu u kome su se vratili, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Oni su, kako je rekao, "uporni da opstanu na svojim ognjištima u svojoj Ljuboždi i zato im se mora obezbediti sigurnost i moraju se izbeći ovakvi incidenti, koji imaju za cilj da povratnike u Ljuboždi ponovo nateraju da napuste Kosovo".

Istakao je da povratnici niti u Ljuboždi, niti u bilo kom drugom povratničkom mestu nisu bili pretnja nikada i nikome.

"Ljudi koji su se vratili, žele samo da ostvare svoja osnovna prava od kojih je prvo i osnovno, pravo na slobodan život bez zastrašivanja. Mi čvrsto stojimo uz te ljude i oni od strane ministarstva na čijem sam čelu imaju svaki vid podrške da ostanu u Ljuboždi. Ovakvi incidenti i ovako loše poruke nas neće pokolebati u nameri da vratimo sve one koji žele da se na Kosovo vrate", rekao je ministar Jevtić.

Istakao je da nadležni organi moraju raditi svoj posao, tako da svima na Kosmetu obezbede sigurno okruženje i dodao da je interes svih da se brzom reakcijom kosovske policije otkrije ko je to uradio.

"Moja poruka svima koji ovakve incidente čine, jeste da odustanu od provokacija, nasilja i svega onoga što nosi probleme u životu običnih ljudi", rekao je Jevtić.