Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VAKCINISANJE U TRENDU: Veliki broj stanovnika Srbije se odsad ne boji gripa!

Vakcinisanje u toku/ Ilustracija

VAKCINISANJE U TRENDU: Veliki broj stanovnika Srbije se odsad ne boji gripa!

Više od 170.000 ljudi u Srbiji već se vakcinisalo protiv sezonskog gripa!

Srbija
Izvor: Agencije

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštilo je da se na teritoriji većine okruga naše zemlje beleži veći odziv na vakcinaciju, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

U Srbiji je do sada vakcinu protiv sezonskog gripa primilo preko 170.000 osoba, a upotrebljeno je više od 70 odsto od raspoloživih 243.206 vakcina protiv gripa.

"Najmanji broj vakcinisanih lica u odnosu na planirani broj u ovom periodu je registrovan na teritoriji Severnobačkog okruga 46,2 odsto, a najveći na teritoriji Južnobačkog okruga i opštinama koje su u nadležnosti Instituta za javno zdravlje Kraljevo - 88, 7 odsto. U Beogradu je vakcinisano oko 56 odsto planiranih lica", navode iz "Batuta".

Institut za javno zdravlje Srbije poziva sve koji pripadaju rizičnim grupama da se vakcinišu protiv gripa u cilju zaštite sopstvenog zdravlja i indirektno zdravlja članova svojih porodica i kolektiva.

Podsećaju da je vreme neophodno za sticanje imuniteta dve, tri nedelje nakon davanja vakcine.

Oni podsećaju da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije.

"Kod osoba u visokom riziku bolest može imati za posledicu i smrtni ishod, zbog sekundarno nastalih komlikacija, najčešće zapaljenja pluća, te stoga još jednom apelujemo na te osobe da se vakcinišu protiv gripa", navodi se u saopštenju.