Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VELIKI DOBROTVOR SRBA: Sećanje na Čurkina živi

Foto: nspm.rs

VELIKI DOBROTVOR SRBA: Sećanje na Čurkina živi

On je dao ogroman doprinos rešavanju krize na Balkanu i obezbeđivanju legitimnih prava Republike Srpske, rekao je Lavrov.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Nekadašnji stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin dao je ogroman doprinos u obezbeđivanju prava Republike Srpske, gde su mu čak poklonili i parče zemlje, ispričao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u filmu Sergeja Briljeva „Čurkin“, koji je prikazan na televiziji „Rusija 1“.

"On je dao ogroman doprinos rešavanju krize na Balkanu i obezbeđivanju legitimnih prava Republike Srpske“, rekao je Lavrov i istakao:

"Čak su mu poklonili komad zemlje u Republici Srpskoj, mislim da on tamo nikad nije bio“, prenosi Glas Moskve.

Prijatelj ruskog diplomate, glumac Boris Tokarev, ispričao je da je Čurkinov rad imao mnogo prelomnih trenutaka iz kojih je on uvek izlazio kao pobednik.

"Da uzmemo srpsku istoriju, kada je otišao na mesto koje su mogli da bombarduju i tamo održao konferenciju za štampu. On je, jednostavno, sobom štitio to mesto“, rekao je Tokarev.

Čurkin je iznenada preminuo 20. februara 2017, dan pre svog 65. rođendana. Od 8. aprila 2006. godine bio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, bio je predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN. Film o Čurkinu objavljen je uoči godišnjice smrti ovog diplomate.