Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Veljović: Žandarmerija "dozvolila" napad na ambasadu

Foto: istinomer.rs

Veljović: Žandarmerija "dozvolila" napad na ambasadu

Milorad Veljović je na suđenju za paljenje Ambasade SAD rekao da su osumnjičeni generali dali maksimum da se spreči haos na ulicama ali da su "zatajile tadašnje starešine" Žandarmerije.

Srbija
Izvor: Kurir

Bivši direktor policije Milorad Veljović je tokom svedočenja u Višem tužilaštvu u Beogradu izjavio da su za paljenje Ambasade SAD i napad na nekoliko drugih diplomatskih predstavništava, nakon mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. u Beogradu, odgovorne tadašnje starešine Žandarmerije jer nisu odgovarali na pozive, piše Kurir.

Pozivajući se svoja saznanja, list piše da je Veljović tom prilikom rekao da su osumnjičeni generali Stevan Bjelić, Mladen Kuribak i Slobodan Vukolic dali maksimum da se spreči haos na ulicama ali da su "zatajile tadašnje starešine" Žandarmerije.

Navodi se da je Veljović podsetio da su te večeri snage policije bile raštrkane po celom gradu jer se pored mitinga "Kosovo je Srbija" održavala i utakmica Partizan i Crvena zvezda.

On kaže da je bio u stalnoj komunikaciji sa Bjelićem i Kuribakom i da su ga u jednom trentuku pozvali i rekli da se iz kolone građana izdvojila veća grupa koja se kreće prema Ulici Kneza Miloša.

"Posle nekoliko minuta prvo me je ponovo pozvao Kuribak, a zatim i Bjelić i tražili su da se hitno angažuje PTJ jer niko od starešina Žandarmerije ne odgovara na pozive. Rekli su da sa Žandarmerijom ne mogu da ostvare komunikaciju," naveo je Veljović, prenosi Kurir

List dodaje da je posle toga pozvao komandanta Protivterorističke jedinice Gorana Dragovića i rekao mu da hitno počne sa intervencijom.